Fotó: Emirates, repülő
rövid hír

Nemzetközi légitársaságok függesztettek fel járatokat az amerikai 5G-vita miatt

Forbes
2022. január 19. 3 perc olvasás

Attól tartanak, hogy az 5G-jelek megzavarják a repülők biztonsági berendezéseit. Az USA kormányzatát több légitársaság már korábban kérte, hogy függessze fel az 5G bevezetését a repterek környékén.

Kedden írtunk róla, hogy több légitársaság és csomagszállító cég levelet írt Joe Biden amerikai elnöknek és illetékes hatóságoknak, hogy halassza el a repterek mellé is telepített 5G-s sebességet biztosító műszerek alkalmazását. Biztonsági kockázatokra hivatkoztak, szerintük az 5G-jelek megzavarják a repülők biztonsági berendezéseit, így előfordulhat, hogy járatok tömegei inkább fel sem szállnak, és utasok százezrével maradhatnak a földön.

Most három külföldi légitársaság, az Emirates a Nippon Airways és a Japan Airlines is aggodalmát fejezte ki, és több USA-ba induló járatát felfüggesztette.

Az Emirates egy ideig kilenc amerikai reptérre nem küld gépet (Bostonba, Chicag O’Hare repterére, Dallas Fort Worth-re, a houstoni Bush Intercontinantalra, Miamiba, Newarkra, Orlandóba, San Franciscóba és Seattle-be), az Air India San Franciscót, Chicagót, a Mumbai-Newark járatát és a New York-i JFK-t veszi le a listájáról, a Nippon és a Japan Airlines pedig a Boeing 777-eseit nem küldi az Egyesült Államokba.

A New York-i JFK egyik terminálja. Valamivel kevesebben fordulnak majd meg itt az 5G-vita miatt. Fotó: Doug Letterman / Wikimedia

Kiakadt a szolgáltató, Bidenék nyugodtak

A Szövetségi Repülési Hivatal (FAA) korábban maga is tisztában van vele, hogy az 5G-antennák problémát okozhatnak a landolásoknál, mert jeleik biztonsági berendezésekre lehetnek rossz hatással.

Ezzel szemben az egyik 5G-telepítést végző cég, az AT&T indulatosan reagált a hírre, és csalódását fejezte ki amiatt, hogy ismét halasztani kell a szolgáltatás elindítását.

„Frusztráló az FAA tehetetlensége egy olyan dologban, amelyet már majdnem 40 másik ország megoldott, nevezetesen az 5G-szolgáltatás biztonságos elindítása, hogy az ne okozzon zavart a repülésben. Mielőbbi megoldást sürgetünk” – mondta az AT&T szóvivője, Megan Ketter a CNN szerint.

Joe Biden amerikai elnök adminisztrációja viszont örül az újbóli halasztásnak. Az üggyel kapcsolatban kiadott közleményben úgy fogalmaznak, a mostani halasztással és megegyezéssel a polgári légiközlekedésben, kereskedelmi forgalomban és gazdasági újjáépítésben lehetséges fennakadásokat sikerült megakadályozni, miközben az 5G-adótornyok 90 százaléka a terveknek megfelelően már elkezdheti működését.

„100 ezren maradhatnak a földön, ha jön az 5G” – légitársaságok kérik az amerikai kormányt, halassza el a bevezetést

Borítókép: riik / Flickr