Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

58 millió forintos bírságot kapott a Gránit Bank

A vállalatirányítás, a hitelkockázatok kezelése, az értékvesztések elszámolása, és az informatika területén is találtak hiányosságokat.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) átfogó vizsgálatot folytatott a Gránit Bank Zrt.-nél. Az ellenőrzés a 2018. március 31-től a vizsgálat lezárásáig terjedő időszakot tekintette át.

A vizsgálat alapján a bank a belső ellenőrzése nem rendelkezett a feladatellátáshoz szükséges erőforrásokkal.

A belső ellenőrzés folyamatainak kidolgozása és az általa elvégzett vizsgálatok nyomon követhetősége is hiányos volt.  

A hitelezési kockázatok kapcsán a jegybank megállapította, hogy a bank limitkezelése során az ügyféllimitek mértéke nem kapcsolódott szorosan az ügyfélminősítéshez,

és nem minden esetben jelentett valós hitelezési korlátot.

Emellett az ágazati limitek kialakítása sem volt megfelelő, továbbá a bank a hiteldöntések esetében nem dokumentált minden, az ügyfélcsoportok kialakítása szempontjából releváns információt.

Az MNB a Gránit Bank pénzmosás és terrorizmusfinanszírozás megelőzési tevékenysége kapcsán hiányosságokat állapított meg a belső védelmi vonalak, valamint a belső ellenőrző és információs rendszer működtetésével kapcsolatban.

Az MNB a prudenciális jogszabályok megsértése miatt 43 millió forint, a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának megelőzésére és megakadályozására vonatkozó jogszabálysértések miatt további 15,5 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki a bankra. Az intézmény már dolgozik azon, hogy megszüntesse a feltárt hiányosságokat.

Fotó: Gránit Bank


Oszd meg!