Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fotó: Lamar Hunt 1972-ben / Chiefs.com

5 érdekesség a Super Bowl-győztes csapat mögött álló dúsgazdag olajdinasztia kalandos történetéből, amit nem tudtál

A vasárnapi Super Bowl-győztes Kansas City Chiefs mögött Amerika 16. leggazdagabb családja áll. A Hunt családot egy pókerzseni nagypapa és texasi olajmezők tették gazdaggá, több tucatnyian osztoznak a klán 15,3 milliárd dolláros vagyonán, ami az olajiparon át különböző sportcsapatokig nyúlik.

A helyi idő szerint vasárnap este rendezett Super Bowlt a Kansas City Chiefs óriási hajrával nyerte meg 31-20-ra a San Francisco 49ers ellen. A kansasi amerikaifutball-csapat ezzel 50 év után lett újra az amerikai profi liga, az NFL bajnoka, másodszor a története során – az USA 16. leggazdagabb családjának legnagyobb örömére. A kansasi klub mögött álló Hunt családnak 15,3 milliárd dolláros vagyont becsült az amerikai Forbes 2016-ban – ez 4600 milliárd forintnak felel meg, ami tizenegyszerese Mészáros Lőrinc vagyonának.

A Hunt-dinasztia vagyona kiterjed az olaj- és a gáziparra, hozzájuk tartozik egy hatalmas föld alatti üzleti park, és számos sportklub is Amerika-szerte.

Az egyik legjobb befektetésnek – legalábbis az első olajmező óta – a kansasi NFL-csapat bizonyult, amit 1960-ban 25 ezer dollárból alapítottak, és ma már 2,3 milliárd dollárt ér.

A Kansas City Chiefs második Super Bowl-győzelme alkalmából a Forbes.com végigkövette a Hunt család felemelkedését.

1. Pókernyereményből épített olajbirodalommal indult a család felemelkedése

A Hunt család felemelkedése a matekzseni H. L. Hunttal kezdődött, aki a pókerjátékokon elnyert pénzét texasi érintetlen földterületek vásárlásába és olajkutak fúrásába fektette az 1930-as években. Belenyúlt a tutiba: mint kiderült, a földek a hatalmas kiterjedésű kelet-texasi olajmezőhöz tartoznak, egy csapásra gazdaggá téve H. L. Huntot, aki a profitból globális olajbirodalmat épített.

2. Tizenegy Hunt-örökös is volt a leggazdagabb amerikai között

H. L. Hunt vagyonát 14 gyerekére hagyta. Amikor az amerikai Forbes először publikálta a leggazdagabb amerikaiakat bemutató toplistáját, a 400 tagú listásból tizenegyen az öreg Hunt örökösei voltak. Fia, Ray Lee az olajiparban követte apja nyomdokait. William Herbert a 80-as évek végén esett le a listáról, miután adósságot halmozott fel és csődbe ment, mikor sikertelenül próbálta meghódítani az ezüst világpiacát. Lánya, Caroline Rose alapította a Rosewood Hotels and Resorts szállodaláncot.

3. Kikosarazta őket az NFL, rivális bajnokságot alapítottak

Egyik fia, Lamar Hunt viszont a sport felé kacsintgatott, Dallasban alapított amerikaifoci-klubot 25 ezer dollárból. Először az NFL-ben próbálkozott, de amikor a liga kikosarazta, nyolc társával egyenként 25 ezer dollárral megalapították a rivális AFL bajnokságot. Csapata, a Dallas Texans meg is nyerte a sorozatot 1962-ben, majd a következő évben a klub áttette székhelyét Kansas Citybe, és felvette a Chiefs nevet.

Fotó: Lamar Hunt 1972-ben / Chiefs.com
Fotó: Lamar Hunt 1972-ben az épülő stadionban / Chiefs.com

4. A Super Bowl nevét is ők adták, amit egy gyerekjáték inspirált

Az AFL egyre növekvő népszerűsége miatt az egymással rivalizáló két liga kitalálta, hogy bajnokaik csapjanak össze egy szuperdöntőben. Noha egy magyar sportoló átigazolásával indult meg a folyamat, 1966-ban összeolvadt az NFL és az AFL, Lamar Hunt pedig kulcsszereplő volt a tárgyalások tető alá hozásában. Az első szezonban Hunt csapata, a Kansas City Chiefs a döntőig menetelt, ahol a Green Bay Packers állta az útját. Ez volt a történelem első Super Bowlja (hivatalosan akkor még nem így hívták) – aminek a nevét is Hunthoz kötik. Történetesen a gyerekének volt egy Super Ball nevű játéka, ez adta az inspirációt, hogy Super Bowlnak becézze a döntőt. „Viccelődve neveztem el Super Bowlnak – írta akkoriban Pete Rozelle-nek, az NFL vezetőjének –, amin persze lehetne majd javítani.” Nem így történt, a név megragadt, idén már az 54.-et rendezték meg belőle.

Az egykori AFL-csapatokból áll ma az AFC főcsoport, az ezt a versengést megnyerő csapat jegyet vált a Super Bowl-ra és a főcsoport bajnokának mondhatja magát, a kupát pedig Lamar Huntról nevezték el.

5. A Chicago Bulls egy része is az övék

A csapat vezetését 2005-ben adta át fiának, Clark Huntnak, aki a mai napig ügyvezető és az igazgatótanács elnöke a Chiefsnél. Clark családja tulajdonában áll az FC Dallas (európai) futballcsapat, és kisebbségi részesedésük van a hatszoros NBA-győztes Chicago Bulls kosárcsapatban az 1966-os alapítása óta. Ma a Hunt-örökségen tucatnyi személy osztozik, de az alapító Lamar Hunt testvére, Ray Lee, aki a Hunt Consolidated olajvállalatot vezeti, valamint William Herbert, aki a Petro-Hunt olajvállalatot és egy louisianai finomítót tulajdonol, maguk is dollármilliárdosok.

„Ha kapok egy pofont, adok kettőt. Motivál, hogy még határozottabban próbálkozzak.”

Váradi József, a Wizz Air alapítója