Csendben világhírű, 200 éves és magyar. Mi az?

Talán olvastad – mert még a Washington Post és a New York Times is lehozta –, hogy januári számunkat idő előtt vissza kellett hívni az újságárusoktól. A Hell Energy tulajdonosai kértek ideiglenes intézkedést […]

Bővebben

31 milliárd forint keretösszegű tőkealapot indít a Hiventures, de nem a startupokat célozzák

Kiszélesíti a fókuszát a Hiventures alapkezelő, mostantól nemcsak startupok, hanem a hagyományosabb iparágak kis- és középvállalkozásai is fordulhatnak hozzájuk befektetésért.

Online sajtótájékoztató keretében jelentette be Katona Bence, a Hiventures új vezérigazgatója és Mikesy Álmos vezérigazgató-helyettes, hogy szeptembertől új üzletágat indít a Hiventures: az új tőkealappal a kkv-szektort, például a generációváltással küszködő családi cégeket célozzák meg.

Az MFB Csoporthoz tartozó Hiventures jelenleg 102,5 milliárd forintot kezel, az elmúlt 3 év alatt több mint 300 befektetési döntést hoztak, 20,3 milliárd forintot fektettek be magyar hazai vállalkozásokba. Összesen eddig 227 startupba fektettek be, ebből 25 esetében közel 3 milliárd forintnyi befektetés is érkezett piaci társbefektetőktől.

Az új tőkealappal azonban most nem a startupokat, hanem a kkv-szektort célozzák.

„3 év alatt számos olyan kkv-val találkoztunk, melyek hagyományos iparágakban dolgoznak, szép múlttal rendelkeznek, de óriási kihívást jelentenek számukra bizonyos tranzakciók, problémák finanszírozása, mert nem áll rendelkezésre a piacon megfelelő finanszírozási lehetőség” – mondta a sajtótájékoztatón Katona Bence. Az új divíziót erre a piaci hiányosságra reagálva indították el nyár végén.

Az új tőkealap keretösszege 31 milliárd forint, az alap bejegyzése folyamatban van, szeptembertől valósítják meg az első tranzakciókat. A befektetések értéke 50 millió forinttól 3,1 milliárd forintig terjed majd.

A tőkealap három területre fókuszál:

  • piaci konszolidáció
  • kifektetés (külföldi tőkebefektetések támogatása)
  • generációváltás

A magyar Forbes minden évben összeállítja a legértékesebb családi kézben lévő hazai vállalkozások listáját, az idei épp a héten jött ki. A teljes lista a 25 legnagyobbról itt olvasható.

Dinasztiák Magyarországon: a legnagyobb családi vállalkozások, Mészárosék a csúcson

Nem látunk elkényelmesedést és nem érzünk politikai nyomást – Hiventures-interjú

Borítókép: Mikesy Álmos, Katona Bence és Azurák Csaba (moderátor)

 

"Ha a versenytársaidra fókuszálsz, akkor várnod kell addig, amíg a versenytársad nem lép. Koncentrálj a fogyasztóidra, ha úttörő akarsz lenni."

Jeff Bezos, az Amazon alapítója