Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

27 milliárd dollárt fektet a General Motors az elektromos autókba, hogy megelőzze a Teslát

Miközben Elon Musk Tesla-vezér lett a világ negyedik leggazdagabb embere lehagyva Mark Zuckerberget, a General Motors azon van, hogy átvegye tőle a piacvezetői helyet az elektromos járművek piacán.

A General Motors több tucat új modellt tervez, a mérnökei egy részét átcsoportosítja egy külön elektromos jármű-részlegre, és 27 milliárd dollárt költ akkumulátorokra és a technológiája fejlesztésére, hogy megelőzze a Teslát a piacon – írja az amerikai Forbes.

A cég célja, hogy a következő néhány évben piacvezetővé váljon Észak-Amerikában, ennek elősegítésére további 7 milliárd dollárt szánnak 2025-ig. Mary Barra, a General Motors vezérigazgatója azt nyilatkozta, hogy az üzleti növekedésük kulcsát az elektromos autók fejlesztésében látja, és addig nem nyugszanak, amíg ebben nem számítanak abszolút elsőnek.

A legnagyobb amerikai autógyártó 2025-ig harminc elektromos modellt tervez bemutatni világszerte. Az első új modell 2021 végére várható. A cég új stratégiája valószínűleg a közelgő Biden-adminisztráció és az egyre szigorodó CO2-kibocsátás korlátozására vonatkozó globális szabályoknak is köszönhető. A General Motors 2021 első negyedévének vége előtt háromezer új munkatársat tervez felvenni.

Bár a Tesla öt nyereséges negyedévével a háta mögött csatlakozhatott a híres S&P 500-as elitklubhoz, és a bejelentés után a részvényei 10 százalékot emelkedtek a cég termelési kapacitása és bevételei a General Motors számainak a töredéke. A Tesla jelenleg 473 milliárd dolláros értékével a világ legértékesebb autógyártójának számít. Most éppen a kaliforniai és a shanghai mellett Németországban és Texasban terveznek új gyárakat nyitni, de még így is évekbe telhet, mire kapacitásban utolérik a General Motorst.

Fotó: Andrew Roberts // Unsplash

"Az oligarcha szó csak arra jó, hogy megsértsenek vele embereket."

 
Csányi Sándor, a leggazdagabb magyar