Fotó: Dale Pike
Fotó: Fotó: Dale Pike
rövid hír

A legolcsóbbtól a legdrágábbig: 2021 ingatlan rekorderei

Forbes
2021. december 30. 3 perc olvasás

Budapesten 765 millióért, vidéken 430 millió forintért kelt az idei év legdrágább ingatlana, de egy hatmilliárdos hirdetés még aktív – áll az Ingatlan.com platform év végi összeállításában.

503 ezer hirdetés került fel idén az Ingatlan.com-ra, a portál ezek közül választotta ki a rekordereket: a legolcsóbbtól a legdrágábbig tart a mustra. Óriásiak voltak a különbségek az árcédulák között:

a jelenlegi elérhető kínálatban a legolcsóbb tulajdont 7400-szor vehetnénk meg a legdrágább árából.

Vidéken a jelenleg legdrágább ingatlan az acsai kastély, ezért 3,24 milliárdot szeretne kapni a hirdető. Fotó: Ingatlan.com

A legdrágábban eladott ingatlan egy XII. kerületi, svábhegyi, 2 ezer négyzetméteres telken fekvő 800 négyzetméteres, 10 szobás luxuskategóriásként hirdetett családi ház nyerte el. A tulajdonos januárban 765 millió forintos áron kínálta eladásra, majd júliusban levette a hirdetést, mivel elkelt az ingatlan.

A fővároshoz hasonló átlagos négyzetméterárral rendelkező Balatonfüred a vidéki rekorder: egy 400 négyzetméteres régi villaépületet és a hozzá tartozó 2 ezer négyzetméteres telket 430 millióért adták el. Ezt az ingatlant eredetileg még 2020-ban, 480 millióért hirdették: az eredményességéhez azonban kellett az 50 milliós árcsökkenés.

A legolcsóbb eladott ingatlannak Békés megye adott helyet: a Sarkadkeresztúron egy 1+1 szobás 60 négyzetméteres ház és 780 négyzetméteres telek 350 ezer forintos áron lett az új tulajé.

A legkisebb eladott budapesti lakás egy Dohány utcai, mindössze 7 négyzetméteres ingatlan, amit 5,5 millió forintért passzoltak el egy hónap alatt. A minilakások közül a legtöbbet egy, a budai Várban található Dísz tér 9 négyzetméteres garzonjáért adtak, ez 17,9 millió forintért került az új tulajdonosához.

Leggyorsabb elkelt ingatlant is rekorderként említ a közvetítő portál: egy budapesti, 165 milliós ingatlan 16 óra alatt kelt el, vidéken pedig egy 1,5 forintos, 60 négyzetméteres ház 22 órán belül került le az oldalról.

Nagyok a különbségek, hatmilliárdért is lehet vásárolni

A december végén még eladósorban lévő ingatlanok közül a legdrágább egy Andrássy úti palota: ezért 6 milliárdot szeretne kapni az eladó, ugyanannyit, mint tavaly. A fővároson kívül az acsai kastély a legdrágább, ezért 3,24 milliárdot kérnek.

6 milliárdot kérnek a legdrágább, Andrássy úti palotáért. Fotó: Ingatlan.com

Budapesten a legolcsóbb értékesítés előtt álló lakás a IV. kerületi Bocskai utcában van, a 15 négyzetméteres ingatlan árcímkéjén 6,5 milliós összeg szerepel. A fővároson kívül, egyben az ország legolcsóbban hirdetett ingatlanainak egyikét a Békés megyei Mezőgyán egyik, 50 négyzetméteres vályogháza, ezt 440 ezer forintra tartja az eladó.

Ezek az adatok egyben azt is jelentik, hogy a kínálat két vége között 7400-szoros a különbség.

Az ország alapterületet nézve legkisebb, még eladásra váró ingatlana Budapest XIII. kerületében van: a 8 négyzetméteres romos minigarzon 10,5 millió forintért került piacra. Az ingatlan „párja”, azaz legnagyobb alapterületű ingatlan Veszprém megyében, a Somló hegyen várja a vevőjelölteket: a felújítandó, 10 szobás kastély 3773 négyzetméteres, az ára pedig 115 millió forint.

Borítókép: Dale Pike // Unsplash