Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Ahol a multik vannak, ott a munka – a vidék leszakadóban

Több régió foglalkoztatottsági rátája is jócskán elmarad a multinacionális cégek által uralt térségektől, de a határok mentén az osztrák munkahelyek is közrejátszanak.

556 magyar községben, tehát a községek ötödében 60% vagy az alatti volt a foglalkoztatottság 2019-ben – közölte a Forbes.hu-val a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataira hivatkozva a GKI Gazdaságkutató Zrt.

2019-ben közel 4,49 millió ismert lakhelyű fő volt foglalkoztatott hazánkban, így a 6,3 millió 18-64 év közötti foglalkoztatási rátája 72% lett. A covid okozta gazdasági sokk lecsengésével az idei év közepére erre a szintre állt vissza a foglalkoztatottság, ám a GKI arra is felhívja a figyelmet, hogy

területi szinten jelentős eltérések figyelhetők meg.

18-64 évesek foglalkoztatási rátája 2019-ben (százalék), forrás: NAV és KSH adatok alapján GKI.
18-64 évesek foglalkoztatási rátája 2019-ben (százalék), forrás: NAV és KSH adatok alapján GKI

65% alatti a foglalkoztatottság délnyugaton, illetőleg a nyugati és keleti határ melletti települések egy részén. A GKI ezt a dél-nyugati és észak-keleti településeken a munkahelyek hiányával és az infrastruktúra rossz állapotával, míg a nyugati határon az Ausztriába átjáró, főállásban dolgozókkal indokolja. Viszont a „jobb helyzetben lévő” községek alacsony foglalkoztatási rátájában szerintük a felsőfokú tanulmányokat folytató, 18-24 éves korcsoport is közrejátszhat.

Erős, de így is egyenetlen Dunántúl

Torzítanak az eredményeken azon községi lakók, akiknek nincs állandó lakcímük a nagyvárosokban, ahol dolgoznak. Nyugat- és Észak-Dunántúlon az átlagnál magasabb (75% feletti) a foglalkoztatottság, ennek oka, hogy a multik telephelyeinek nagy része itt található. Ehhez képest Dél-Dunántúlon (67%) már 9 százalékponttal alacsonyabb a foglalkoztatási ráta, mint Észak-Dunántúlon, ahol ez az érték a legmagasabb (76%).

Bár a községek ötödében 60% vagy az alatti volt a foglalkoztatottság 2019-ben, 786 községben meghaladta az országos átlagot. A 60% vagy az alatti foglalkoztatási rátájú településeken a munkanélküliségi ráta 9% volt 2019-ben, ami jóval meghaladta az azévi 3,3%-os országos átlagot.

A 18–64 évesek foglalkoztatási rátája régiók szerint, 2019-ben (százalék), forrás: NAV és KSH adatok alapján GKI
A 18–64 évesek foglalkoztatási rátája régiók szerint, 2019-ben (százalék), forrás: NAV és KSH adatok alapján GKI

Leszakadó vidék

A GKI szerint a nagymértékű országos eltérések a vidékfejlesztési programok számos hiányosságára hívják fel a figyelmet, emellett az elvándorlás is állandósult a leszakadó településekről, ezáltal sokukat a kihalás veszélye fenyegeti. Továbbá a GKI a közmunka programra is rámutat, miszerint önmagában gyenge válasznak bizonyult a vidék foglalkoztatási problémáinak orvoslására.

Oszd meg!