Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Hon. Nickson Chilangwa, MP; Facebook

145 milliárd forintos útberuházásért repült Kongóba a 4. leggazdagabb magyar

Közvetlenül Budapestről, luxus magángéppel utazott a Kongói Demokratikus Köztársaságba Szíjj László, Magyarország negyedik leggazdagabb embere.

Az eset tavaly novemberben történt, és több térségbeli politikai szereplő is megosztotta a Facebook-oldalán – írja a G7 gazdasági hírportál.

A képek alapján Szíjj azon az osztrák bejegyzésű, OE-LEM lajstromjelű magánrepülőgépen utazott, amelyről az Átlátszó 2018 őszén írta meg, hogy rendszeres használói kormányközi magánemberek – a gépen Szíjj is többször utazott, de megfordult rajta Mészáros Lőrinc és Orbán Viktor is.

A novemberi utazáson Szíjjt egy ghánai származású magyar üzletember, az útépítésben érdekelt René Hutton-Mills fogadta. Kongó a világ egyik legszegényebb országa: 25-ször nagyobb, mint Magyarország, de kevesebb aszfaltozott útja van, mint Luxemburgnak.

A G7 két éve írta meg, hogy a kongói útépítésben a Szíjj László tulajdonába tartozó Duna Aszfalt is részt venne, mely az Orbán-kormány alatt vált az egyik legjelentősebb magyar építőipari vállalattá: hét év alatt 19 milliárdról 130 milliárd forintra nőtt a bevétele.

A politikaközeli építőipari óriáscégekre nem jellemző Magyarországon, hogy lenne exportjuk, külföldi munkákat nem nagyon tudnak elvinni, legfeljebb a régióban, de az elmúlt évtizedben ez sem volt jellemző. A Szíjj-féle Duna Aszfaltnak amúgy van lengyel leánycége is, de exportbevétele tavaly nem volt.

A beruházás költségét korábban 473 millió dollárra (145 milliárd forintra) becsülték.

Szíjj László vagyona legfrissebb becsléseink alapján több mint 207 milliárd forintra tehető – ez 101 milliárd forinttal több, mint 2018-ban –, a Duna Aszfaltot is magába foglaló Duna csoport értéke 118,5 milliárd forintra tehető a Forbes becslése szerint.

Borítókép: Hon. Nickson Chilangwa, MP, Facebook

"A legnagyobb kockázat az, ha nem vállalsz semmilyen kockázatot. Egy gyorsan változó világban az egyetlen stratégia, ami biztosan sikertelen, az, ha soha nem kockáztatsz."

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója