Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Megmutatjuk, hogyan változott Magyarország leggazdagabb embereinek vagyona 2014 óta

Hogyan változott a mindenkori harminc leggazdagabb magyar vagyona az elmúlt hat évben? A Vizzu infografikái.

2014 óta állítjuk össze minden évben a legvagyonosabb magyarok listáját, ami egyben azt is jelenti, hogy hat évre visszamenőleg látjuk, hogyan alakult Magyarország leggazdagabbjainak vagyona – ezt mutatjuk most meg egy interaktív infografika segítségével. 2014 és 2017 között 33-as, az utóbbi két évben 50-es listát készítettünk, a könnyebb összehasonlíthatóság kedvéért az infografikára most az egyes évek első harminc milliárdosát tettük rá.

Így működik:

  • Bátran kattints bármelyik kerek gombra!
  • Az aktuális évet alul, a nyilakra kattintva tudod beállítani.
  • A jobb felső sarokban (Több gazdag / Kevesebb gazdag) azt állíthatod be, hogy a top 15 vagy a top 30-at szeretnéd-e látni.
  • A jobb alsó sarokban lévő gombok segítségével megnézheted a milliárdosok adott évi vagyona, illetve annak változását (forintban és százalékban).
  • Ha valamelyik milliárdos történetét követni szeretnéd, kattints a hozzá tartozó sávra!

Néhány érdekesség az elmúlt évekből:

(1) A 2014-es milliárdoslistánk még egy másik világot ábrázolt: az első olyan évben, amikor elkészítettük az összeállítást, még Gattyán György volt a leggazdagabb magyar, 174 milliárd forinttal; őt Csányi Sándor követte 159 milliárddal, de a top 5-ben ott volt még Demján Sándor, Bige László és Széles Gábor is.

A dobogó azóta Mészáros Lőrinc megjelenésével és Demján Sándor halálával átrendeződött (az elmúlt két évben Mészáros-Csányi-Gattyán volt a sorrend), idén pedig Szíjj László is megjelent az élmezőnyben, a negyedik helyen.

A Duna Aszfalt vezér nagyot nyert azzal, hogy az MKB Bank tőzsdére ment, kis híján megduplázta vagyonát, amit tavaly 106,2, idén viszont már 207,4 milliárd forintra becsültünk. Az egykori élmezőny tagjai közül a legnagyobb változás valószínűleg Bige László életében állt be, akinek az elmúlt három évben rendre csökkent a vagyona (-8,8 és -33,7 százalék között váltakozott), egykori, 130 milliárdos vagyonából (2014) mindössze 92,2 maradt. Arról, hogy miért került nehéz helyzetbe Bige László, itt, arról pedig, hogy kinek lenne pénze a Bige-birodalomra, itt írtunk bővebben.

(2) Gattyán 2014-es, 174 milliárdos vagyonával ma már csak a hetedik lehetne a listán, ami azt is mutatja, hogy egyre többen vannak hazánkban, akiknek vagyona meghaladja a 100 milliárd forintot. A százmilliárdosok között jelenleg Jellinek Dániel, az Indotek ügyvezető-igazgatója és többségi tulajdonosa az utolsó, 107 milliárd forinttal (ezzel a 10. helyet foglalja el a listán), de négyen vannak azok is, akik több mint 90 milliárdos vagyont tudhatnak magukénak (Futó Péter és családja, a címlapos Wáberer György, Leisztinger Tamás és Bige László).

2014-ben ehhez képest még sokkal nagyobb szakadék volt a százmilliárdosok (ez akkoriban a lista első 5 helyezettjét jelentette) és az utánuk következők között, az 5. helyezettet, Széles Gábort Rákosi Tamás követte, „csupán” 78 milliárd forinttal.

(3) Bige László mellett az elmúlt évek egyik legnagyobb vesztese természetesen Simicska Lajos is, akinek tündöklése és bukása jól követhető az infografikán. Simicska 2015-ben egészen a hatodik helyig vitte (112 milliárd forinttal), legújabb listánkon azonban már a top 30-ba sem fért bele (39,2 milliárd forintja a 36. helyhez volt elég).

(4) Bár Mészáros Lőrinc idén is növelte vagyonát (26,4 milliárd forinttal), közel sem akkora mértékben, mint az elmúlt két évben (ekkor 69,9 és 276 milliárd forintos növekedésre volt képes), és nem akkora mértékben, mint három másik milliárdostársa, Szíjj László (101 milliárd forint), Csányi Sándor (50,8 milliárd forint) vagy Veres Tibor (33,4 milliárd forint). 

(5) Szíjj László (95,2 százalék) után Emőri Gábor tudott a legtöbbet növekedni 2018-hoz képest (45,3 százalék). 2014 és 2015 között az öt legnagyobb nyertes Szíjj (253 százalék), Nyerges (229 százalék), Garancsi István (151 százalék), Simicska Lajos (147 százalék) és Csányi Sándor (80,5 százalék) voltak.

(6) A legvagyonosabb 30 között csupán hat olyan milliárdos van, akinek a vagyona csökkent idénre, legnagyobb mértékben (és az élmezőnyben egyedüliként) Bige Lászlóé.

Ezek csupán az elsőre leginkább észrevehető összefüggések az elmúlt hat évből, az infografika kattintgatása további érdekességeket is rejt.

Az infografikát a Vizzu készítette a Forbesnak.

Az 50 leggazdagabb magyar listáját itt találod, további részletek pedig a Forbes 2020. januári számában!


 

A hibák mindig megbocsáthatók, ha van elég bátorságod, hogy beismerd őket.