Üzlet

Csányi faragott a hátrányából, de még mindig Mészáros a leggazdagabb – mutatjuk Magyarország 50 legvagyonosabb emberét

Bánáti Anna
2019. december 26. 4 perc olvasás

Idén hatodik alkalommal állítottuk össze Magyarország 50 leggazdagabb emberének listáját. Az élbolyban nem történt számottevő változás, a dobogón továbbra is Mészáros Lőrinc, Csányi Sándor és Gattyán György áll – meglepetésember viszont a feltörekvő negyedik helyezett, aki közel megduplázta vagyonát egyetlen év alatt. A top 10-ben akad olyan milliárdos, aki mintegy ezer kollégájának adott egyévi bónusz fizetést, és olyan is, aki idén szerepel először a legvagyonosabbak között. Elsőként fordult elő az is, hogy a nőket ketten is képviselik a listán, és arra sem volt még példa, hogy valaki 40 év alatt felkerüljön a Forbes-listára. Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a Forbes idei milliárdoslistájáról – az adatvizualizációban a Vizzu volt a segítségünkre.

A tavalyi évhez hasonlóan ismét a Mészáros-Csányi-Gattyán trió került az élre a Forbes 50 leggazdagabb magyart tömörítő éves listáján. Az élbolyban tehát számottevő változás nem történt, bár Csányi Sándor némileg faragott lemaradásából az elmúlt egy évben: az OTP-vezér 50 milliárd, Mészáros csupán 26 milliárd forinttal növelte vagyonát egy év alatt, előbbi 407,7, utóbbi 368 milliárdos vagyonnal szerepel a listán.

Ez egyben azt is jelenti, hogy a tavalyi évhez hasonlóan idén is két dollármilliárdos szerepel a listán: az amerikai Forbes mind Mészáros, mind Csányi vagyonára vonatkozó becslésünket auditálta, azaz mindkét magyar milliárdos rajta lesz a márciusi A világ milliárdosai című különszám listáján.

Az 50 leggazdagabb magyar listáját itt találod, további részletek pedig a Forbes 2020. januári számában!

A lista harmadik helyezettjének, Gattyán Györgynek a vagyona (244,9 milliárd forint) gyakorlatilag semmit sem gyarapodott az egy évvel ezelőtti becsléseinkhez képest.

Termékeny évet zárt viszont a negyedik helyezett, Szíjj László: a Duna Aszfalt vezére kis híján megduplázta vagyonát, amit tavaly 106,2, idén viszont már 207,4 milliárd forintra becsültünk.

A nagymértékű vagyonnövekedés elsődleges forrása a tavaly óta tőzsdére lépett MKB Bank volt: Szíjj Szemerey Tamás üzletrészét vette át (még a tőzsdére lépés előtt), miután annak másik pénzintézete (az NHB) csődbe ment. A bankban lévő 32,9 százalékos pakettje azóta újabb tulajdonoshoz került. A top 10-ben Szíjj vagyonának óriási ütemű növekedése mellett meglepetés volt még Jellinek Dániel, az ingatlanbizniszben utazó Indotek-csoport ügyvezető-igazgatója és többségi tulajdonosa. Jellinek 107,5 milliárd forintos vagyonával a 10. helyet érte el a listán – arról, hogy hogyan sikerült ilyen előkelő helyen debütálnia a listán, a magazinban írunk bővebben.

Idén fordult elő először az is, hogy a lista első tíz helyezettje közül mindenkinek a vagyona meghaladta a százmilliárd forintot. Az első tíz helyezett összesen közel 2200 milliárd forint fölött gazdálkodik, ami több, mint a 11-50. helyezetté összesen. A listán szereplő 50 milliárdos összesen több mint 4260 milliárd forintot tudhat magáénak, ami 15 százalékkal, 580 milliárd forinttal több, mint a tavalyi lista szereplőinek összesített vagyona.

Így alakult idén az első tíz helyezett vagyona a 11-50. helyezettekéhez képest

Hat év alatt először került sor arra, hogy két nő is szerepel a listán. Tavaly Schmidt Mária debütált a 49. helyen, idén a Vajna-hagyaték egy részét magáénak tudható Vajna Tímea is felkerült.

Ez egyben azt is jelenti, hogy a Forbes listáinak történetében ő az első 40 év alatti a leggazdagabbak között.

Vajna Tímea vagyonát 37 milliárd forintra becsültük: a cégbíróságra leadott hivatalos dokumentumok szerint ennyit ér az AV Perfect Kft., amit Andy Vajna a halála előtt két hónappal hozott létre, és amit özvegye örökölt. Sokáig nem volt egyértelmű, hogy ebben benne vannak-e a szerencsejáték-piac 2014-es átalakítása miatt gyakorlatilag teljes mértékben az állami koncessziótól függő Las Vegas csoport kaszinói, Vajna Tímea megkeresésünkre ezzel kapcsolatban igenlő választ adott, hozzátéve, a vagyonkezelő végső értékéből „lejön még pár millió dollár” kötelezettség.

(A részletekért kattints a nyilakra!)

A teljes lista ide kattintva tekinthető meg, Magyarország leggazdagabbjairól pedig még több minden kiderül a Forbes december 27-én megjelenő legfrissebb számából.

Az adatvizualizációt a Vizzu készítette.