Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

14 hely, ami miatt szeretünk bejárni a szerkesztőségbe

Tavaly ősszel új helyre költözött a szerkesztőség. Nem mentünk messzire, az Andrássy út 12-t hagytuk ott a Hajós utca 23-ért. Az épületet a kor Drogerie Markt tulajdonosa, a Snitzer & Karlfunkel társalapító Karfunkel Salamon építtette 125 éve. Bagi László tavaly, amikor a ház múltjáról regélt, még azt is kiderítette, hogy 143-39 volt a pénzember telefonszáma. Most azt mutatjuk meg, hogy amióta belaktuk az új helyünket, hová szoktunk menni munka előtt, után, vagy ebédszünetben.

Két Szerecsen Bisztró és Kávéház

Nagymező utca 14.

Már akkor is ide jártunk ebédmenüzni, amikor még az Andrássy úti irodába jártunk dolgozni. Az egyik aduász, ahol mindenki szeret enni, így nem kell megkötni azt a kompromisszumot, hogy öten öt helyről hozunk enni és az irodában ebédelünk együtt.

Írók Boltja

Andrássy út 45.

A Japán nevű kávéház a múlt század végétől irodalmárok és képzőművészek kedvelt találkozóhelye volt. A könyvesbolt 1950-től működik a helyén. Ez az a hely, ahová ha beszabadulunk, akkor legalább másfél óráig ne keressen senki, mert elvesztünk a könyv- és tollpornóban. Aki rendszeresen olvassa a nyomtatott magazint, feltűnhetett neki, hogy a papírboltok és könyvüzletek iránti kiemelt érdeklődésünk szinte minden lapszámban visszaköszön. Legutóbb például Topolay Gábor írta meg a Központi Antikvárium történetét.

Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ

Nagymező utca 8.

Az ország vezető vizuális intézményének célja, hogy a fotográfus szakma és a fotózást iránt érdeklődőket kiszolgálja és tegyen azért, hogy a fotóművészet méltó helyet kapjon a művészeti ágazatok között. A kiállításaikon, rendezvényeiken rendszeresen előfordulunk.

Nappali Kávéház

Vasvári Pál utca 3.

Minden fontos friss lapból tartanak, és jó töményeket is kóstolhatunk itt a világ minden tájáról. A főnök (szintén Marci, mint nálunk) mindent tud az italokról. Nem mellesleg szezon idején meccsnézés is van.

Fotó: Nappali

Parázs

Király utca 53.

Arra az esetre, ha nincs kedvünk menüzni és jó thai kaját ennénk.

Bubble

Paulay Ede utca 3.

Unyatyinszki Gyuri azt mondja, olyan jó ez a mosoda, hogy megéri elhozni a szennyest. Az újságíróban is megvan a jóra való restség – más a praktikum szót használná – , ha házimunkáról van szó: a munka és a szórakozás prioritás, a mosás meg ráér. Épp ezért zseniális a közeli Buble mosoda: 5-6 adagnyi ruha szépen lepörög a gépekben, szárítással bő egy óra alatt, ami lehet a nap utolsó munkaórája is egy laptoppal az ölünkben. Ha nettósítani kellene a hat mosással járó időt (teregetéssel, vasalással), aligha akad jobb időnyerő.

9 Bar

Lázár utca 5.

Galambos Marci főszerkesztő szerint „itt jó kávét adnak.” A régi szép időkben tele volt reggeliző turistákkal a környékbeli Airbnb-kből, ma már inkább azért lehet drukkolni, hogy túléljen. De túlél és a baristák mindig sütnek is valami finomat, egész nap megy a sürgés-forgás, sokszor a tulaj jelenlétében, aki ide szokta hívni az üzlettársait tárgyalni. Bónusz: kávéfőzők is kaphatóak.

Cat Coffee

Ó utca 44.

Itt maga a tulaj is szokott kávét főzni és ha úgy adódik németül társalog a betérő környékbeli expat dolgozóval. A kávé finom, a krémes a Szamosból jön a Kossuth térről. A Berlin-Budapest hangulatot a falakon lévő fotók és kirakott berlini építészeti útikalauz hozza.

Hokedli

Nagymező utca 10.

Finom és egészséges, hogy ne együnk túl sok pizzát és Burger Kinget.

Kőleves Vendéglő és Kert

Kazinczy utca 37-41.

Tavaly nyáron, amikor éppen két iroda között ideiglenesen a HubHub közösségi irodából dolgoztunk, szinte minden nap itt ebédeltünk. Sokszor még az értekezleteket is itt tartottuk. Úgy megszerettük a helyet, hogy annak ellenére, hogy már nem két lépés, sokszor megéri elsétálni a menüért.

Fotó: Kőleves

Pizzica 

Nagymező utca 21.

Ha gyors ebéd kell, ha délután jól jön még egy kis plusz muníció, vagy simán csak akkor, ha ennénk egy jó pizzát.

Fotó: Pizzica

Az Öszvér

Zichy Jenő u. 38.

Délután három és öt között, ha eltűnt néhány újságíró a Hajósból, akkor valószínűleg éppen itt fordulunk elő egyik kezünkben sörrel, másik kezünkben zsíros kenyérrel.

Staropramen

Bárczy István utca 10.

Itt ünnepeljük a péntek estéket, a lapzártákat, és ha valamelyikünk díjat kap. Legutóbb Bánáti Anna, a listák szerkesztője hozott egy Prima Juniort.

Fotó: Staropramen

Power Nap Spot

Hajós utca 23., a szerkesztőség galériája 

Ezért nemhogy az épületet, hanem még az irodát sem kell elhagyni. A galérián található matrac a megfáradt ügyeleti délutánok, a kialvatlan borozások, és az ihletgyűjtő délutáni szundítások fő támogatója. 

Borítókép: Két Szerecsen

 
 

Oszd meg!