Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Van, aki gyászjelentéseket gyűjt – száz éve működik ugyanott az antikvárium, mégsem lehet megunni

Nagyon ritka, hogy egy üzlet bő száz éve szinte ugyanazon a helyen működik, pedig a Központi Antikváriummal pont ez a helyzet. A tulajdonosi kör többször változott, a hangulata viszont semmit: ma is áthatja a történelem és a régiségek szeretete. Sztorijukat az augusztusi Forbes-ban írtuk meg.

A Forbes augusztusi címlapsztorija

Magyar József biztosan boldogan szorongatta a IV. kerületi elöljáróság által kiadott iparigazolványt: 1891-et írtunk, és végre megkapta az engedélyt, hogy „új és ódon” könyvekkel kereskedjen. József akkor már képzett „könyvódondász” és -kereskedő volt, a legendás Révai Sámueltől tanulta a mesterséget. Budapest, az Osztrák–Magyar Monarchia egyik fővárosa rohamléptékben fejlődött, József az akkor egyik legfelkapottabb részen, a Múzeum körút egyik üzletében rendezkedett be.

Kiváló választásnak bizonyult, hintók, szekerek és gyalogosok lepték el a forgalmas, macskaköves Múzeum körutat, már villamos is járt rajta, a környék arisztokrata és gazdag polgári lakossága vevő volt az irodalomra és a régiségekre.

Márffy György (b), Bálinger Béla és Lám Andrea, a Központi Antikvárium vezetése.

A Központi Antiquarium azóta, bő száz éve működik nagyjából ugyanazon a helyen, ami itthon egy egészen egyedi jelenség. A céget az alapító gyerekei vették át, majd a magánkönyv-kereskedelem államosítása után egy állami vállalat. A rendszerváltozás után a Líra és Lant Rt. üzemeltette, majd 1999-ben Márffy György érdekeltségébe került.ű

Nepperből vállalkozó

Márffy György már akkor is régi motoros volt az antikvár színtéren. Középiskolás korától rajongott a könyvekért, az érdeklődésből hamar gyűjtés és nepperkedés lett. „Nepperként jártam az antikváriumokat, és ha láttam valamit, amiről tudtam, hogy egy gyűjtőt érdekel, megvettem, majd pár kerülettel arrébb drágábban eladtam. Az antikváriumok és gyűjtők között nem volt olyan információáramlás, mint ma, a nepperek sokkal jobban tisztában voltak a piaccal.”

Picasso aláírása. A legnagyobb értékük az eredeti, dedikált köteteknek van, annál értékesebb, minél kevesebb dedikált mű maradt fenn a szerzőtől, sőt az is számít, kinek dedikálja.

Márffy György az elmúlt harminc évben több cég, a Bookline, a Morgan Hill vagy az Utazom.com felépítésében is részt vett, de a legfőbb hobbija, szerelemprojektje az antikvárium – annyira, hogy gyakran álmodik könyvekkel. György a családi cégen, az M-Metronic Bt.-n keresztül tulajdonos, az üzlet mindennapi működését Lám Andrea ügyvezető és Bálinger Béla, az antikvárium szakmai vezetője irányítja.

Minél híresebb embernek dedikálja, annál drágább

Az üzlet a legrégebbi és legnagyobb alapterületű antikvárium az országban. Foglalkoznak ugyan használt könyvekkel is, de ez az üzletág egyiküket sem érdekli különösebben, a fókusz így a régiségeken és különösen az árveréseken van. Antikvár könyvből van a legtöbb, de metszetek, térképek, okiratok, mindenféle papírrégiség, földgömbök, személyes tárgyak is a kalapács alá kerülhetnek. A könyvek közül a legnagyobb értékük az eredeti, dedikált köteteknek van, annál értékesebb, minél kevesebb dedikált mű maradt fenn a szerzőtől, sőt az is számít, kinek dedikálja.

„Móricz Zsigmond boldog-boldogtalannak dedikálta a könyveit, így egy eredeti, dedikált Móricz-kötet húsz–harmincezer forintot ér. De ha Karinthy Frigyesnek dedikálja, akkor félmillió forint a kikiáltási ár”

– magyarázza Béla. Érezhető szenvedéllyel beszél, különösen, ha ritka nagy fogások kerülnek szóba „Egyszer besétáltak hozzánk az utcáról, hogy egy építkezésen a falból bontottak ki okiratokat, nézzük meg. Eredeti, Anjou-kori okiratok voltak, nagyon ritkák. Korábban bevitték őket egy régiségkereskedőhöz, ő tízezer forintot ajánlott darabonként, mi darabját százezerért vettük meg.”

Borítókép és képek: Orbital Strangers

Oszd meg!