Üzlet

10 karácsonyi ajándék, aminek én biztos örülnék, 3 ezertől 4,5 millió forintig

Váradi Ibolya
2021. november 13. 5 perc olvasás

Kötött rettenetek, szappanok, amiknek valamelyik összetevőjére biztos allergiás vagyok, és könyvek, amik „szeret olvasni, biztos jó lesz ez neki” címmel úgy kerültek a kosárba, mintha mindenki, aki enni szeretne, az megzabálna az égvilágon mindent, ami elé kerül. Ideje velük leszámolni, és olyan ajándékokat adni, amiket nem vág be az ember lánya a szekrény mélyére a vendégek távozása után két perccel, mint ahogy az ijesztő nagynénitől kapott libafoszöld vastag szúrós harisnyával ötévesen tette.

Annak a híve vagyok, hogyha már úgy döntöttünk a családunkkal, hogy karácsony tájékán együtt dicsőítjük a kapitalizmust a fogyasztói kosaraink megtöltésével és a bankszámláink kisebb-nagyobb mértékű megcsapolásával, akkor tegyük azt úgy, hogy közben a lehető legkisebb mértékben járuljunk hozzá a Föld nevű életterünk végső tönkretételéhez.

Azaz, lehetőleg ne használjunk csomagolópapírt, és ha már pénzt adunk ki ajándékra, akkor vegyünk olyat, ami magyar termék, és amit valóban használni fog az a szerencsétlen rokon.

Ha te sem szeretnéd a szeretet ünnepén elkámpicsorítani azokat az embereket, akikkel ilyenkor egy asztalnál kell enned a nagyi főztjét, akkor bevásárlás előtt olvasd el a listám (az idei évben amúgy is a listáknak éltem, már megszokás, sőt, olyan reflex, mint a lélegzés, hogy újabbakat és újabbakat állítunk össze a csapattal).

Küldöm szeretettel a családomnak, és mindenkinek, akinek akinek van hasonló extremitásokra, sok jó édességre, kreatív workshopokra, és a magyar papír- és ruhaboltokban fellelhető összes termékre vágyó barátja vagy családtagja. Ajándékötletek 3 ezertől 4,5 millió forintig:

A papírboltfétisemnek

Papetri határidőnapló

Ár: 5 900 Ft

Nem én vagyok az egyetlen papírboltfüggő a szerkesztőségben. G. Tóth Ilda és Bánáti Anna kollégáim is rendszeresen csempésznek ilyen cikkötleteket a szerkesztőség életébe. A tavaly Prima Junior díjat bezsebelő Bánáti éppen a Lúd Laborról írt egy Small and Sweet cikket. Az üzletben Mónus Mimi építőművész, a Papetri paperworks és a Lúd Labor alapítójának termékei mellett más magyar tervezőktől is találunk minőségi darabokat.

Kép: Ludlabor.com

Bomo Art napló

Ár: 4 180 Ft

Erre a boltra is egy Bánáti-klasszikus után figyeltem fel. Az egyik legszebb papírbolt, amit valaha láttam. Pedig megjártam párat.

Kép: Bomoart.hu

Az extrém énemnek:

Páros tandemugrás

Ár: 115 000 Ft

Dragomán György írta egyszer a házasságról, hogy „ez így tényleg extrémsport. Olyan, mint kiugrani ejtőernyővel, csak nem két percig tart. Hanem a tervek szerint örökké.” És tényleg. Mi romantikusabb van annál, minthogy a szerelmünkkel túlélünk együtt egy 3–4 ezer méteres zuhanást?

Kép: Meglepkek.hu

Repülés sugárhajtású vadászgéppel

Ár: 4,5 millió forint

Hahó! Frissen lottót nyert családtagok, barátok! Figyelem! Voltatok már vadászgéppel repülni? Ha nem, akkor menjetek, és vigyetek engem is!

Kép: Meglepkek.hu

A fenntarthatóbb ruhatáramnak:

Matyodesign poncsó

Ár: 15 900 Ft

Váczi Rozi társadalmi vállalkozása 27 asszonynak adnak munkát Tardon, egy pici északkelet-magyarországi faluban. A kézzel készült ruhákat az UNESCO szellemi és kulturális örökség listájára is felkerült matyó hímzés díszíti.

Kép: Matyodesign.hu

Alapdarab ruhák

Ár: 7 000– 30 000 Ft

Jó minőségűek, szépek, magyar tervező tervezte őket, és még megfizethető áron is árulják őket. Kell ennél több?

Kép: az Alapdarab Facebook oldala

A kreativitásom kiélésének:

Apacuka ceramics workshopok

Ár: 13 500– 23 500 Ft

Egy workshopra akár tíz fő is mehet, így ha közös kreatív programot keresünk a családnak, akkor ez tökéletes lehet. Az benne az extra, hogy az itt készített tányérokból és bögrékből még sokáig ehetünk és ihatunk majd otthon. Így az élmény mellett hasznos tárgyakat viszünk haza.

Kép: az Apacuka ceramics Facebook oldala

Fessneki élményfestés

Ár: 10 900 Ft

A 3–4 órás program teljesen kikapcsolja az embert. Lehet menni egyedül is, de ha páros festésre megyünk, akkor közösen készítünk egy képet a választott delikvenssel, akit magunkkal viszünk.

Kép: Fessneki.hu

A jövőbeli diabéteszemnek:

Bonbonier csokoládék

Ár: 3 250 Ft (9 darabos doboz)

A Ráday utcában található magyar csokimanufaktúra válogatásai között találunk borosat, Tokaji, Bikavér és Rosé bonbonokkal, hungarikum tematikájút Unicum és barack pálinka ízekkel, a Sweet Dreams nevű doboz pedig akkor is jó, ha gyerek is van a háznál, ahová visszük. Az alkoholmentes dobozban van sacher, vaníliás és málnás bonbon is.

Kép: Bonbonier.hu

Chez Dodo macaron

Ár: 9 770 (18 darabos doboz)

Azt hiszem mind közül talán ez az, amit a legtöbbször teszteltem. Nemcsak karácsonyra, hanem bármilyen alkalomra jó, akár magunktól magunknak, vagy akkor, ha a jövendőbeli anyósunk szeretnénk mindenképp lenyűgözni (bevált).

Kép: Chezdodo.hu