Fotó: Mark Tryapichnikov // Unsplash
Fotó: Fotó: Mark Tryapichnikov // Unsplash
rövid hír

Ha így drágulnak a kamatok, az új, zöld hiteles lakás éri meg jobban?

Forbes
2021. december 21. 3 perc olvasás

A piaci és zöld hitelek közötti kamatkülönbség miatt már olcsóbb energiatakarékos új lakás vásárlására szerződni. Sőt, a jegybanki kamatemelések miatt lassan már a zöld hiteles új lakás finanszírozása is jobb alternatíva lesz, mint használt lakást vásárolni, fejtette ki a Forbes.hu-hoz eljuttatott közleményében a Money.hu.

Elemzésük szerint a jegybanki irányadó kamat folyamatos emelkedésével a lakossági jelzáloghitelek kamata is napról napra emelkedik, ezzel szemben a modern lakásokra meghirdetett hitelre továbbra is legfeljebb 2,5 százalékos kamattal lehet szerződni.

Ahhoz képest, hogy a zöld hitel kondícióihoz hasonló, 20 évre fix törlesztést kínáló konstrukciók közül a legalacsonyabb kamatozási ajnálat jelenleg 4,55 százalékon érhető el, a 11 pénzintézetben kínált zöld hitel már most legalább 2 százalékos kamatelőnnyel rendelkezik. A Money.hu felhívja a figyelmet, hogy még zöld hitelben is jelentős a verseny, akár 1,99 százalékos kamatajánlat is elérhető, íg még jelentősebb lehet a kamatelőny.

Olyannyira, hogy számításaik szerint egy átlagbért keresőnek a piaci top kamathoz képest ma már 20 százalékkal nagyobb összegű lakás megvásárlására finanszírozható egy átlagos, 2,5 százalékon futó zöld hitelből.

Habár a korszerű technika és a magas szintű gépesítettség miatt a zöld lakások drágábbak, az adatok szerint a két ingatlantípus közötti árkülönbségnél szép lassan már nagyobb a kamatok közötti különbség, azaz fajlagosan a zöld otthonok válnak majd olcsóbbá. Persze, a fővárosi kerületek közt nagy a szórás, de az Ingatlan.com adatai szerint a zöldlakáshitel-kompatibilis, budapesti új lakások átlagos négyzetméterára decemberben 1 millió forint volt. A nem zöld, de új építési lakások árához képest a zöld otthonok felára 8-10 százalékos, ezért az új lakást tervezőknek ma már gazdaságosabb, ha kifejezetten zöld otthon vásárlásában gondolkodnak.

A Money.hu szerint, mivel a Magyar Nemzeti Bank kamatemeléseivel egyben a piaci lakáshitel kamatok emelkedése is elkerülhetetlen, a következő hónapokban egyre több helyen már a használt lakáspiac értékesítési lehetőségeit feszegeti majd a zöld hitel. Az Ingatlan.com adatai szerint a zöld hitelből megvásárolt új otthon már most alternatívája lehet több városban a használt lakásoknak. A Money.hu még arra is felhívja a figyelmet, hogy a zöld hitel mellé a családok akár 15 millió forintos kamatmentes CSOK-hitelt is felvehetnek, aminek köszönhetően a zöld otthonok fajlagos finanszírozása még olcsóbb lehet, mint a „sima” CSOK-hitelt felhasználók 3 százalékos kamatozás mellett felvett hitele.

A közlemény szerint a fentieknek e pillanatban csak a zöld hitelek 200 milliárdos, MNB által meghatározott kerete szabhat határt. Kérdés még, hogy mi történik júliustól, amikortól minden új lakásnak teljesítenie kell a modern energetikai feltételeket: ha a támogatott hitel változatlan formában, vagy szerény mértékű kamatemeléssel megy tovább, a használt lakások eladóinak csökkenteniük kell az árat, ha vevőt akarnak találni a csak jóval drágább hitelből finanszírozható ingatlanjaikra.


Kapcsolódó cikk a Forbes.hu-n:

Borítókép: Mark Tryapichnikov // Unsplash