Pénz

Nagyon úgy tűnik, hogy Warren Buffett fog nevetni a végén

Forbes
2022. január 31. 3 perc olvasás

A tradicionális befektetési stratégiát követő Warren Buffett minden bizonnyal jól alszik éjszaka, a főként bankokban és energetikában érdekelt Berkshire Hathaway ugyanis közel áll saját árfolyamrekordja megdöntéséhez. Nem úgy, mint a Facebook, a Google, a Tesla és a többi trendi befektetési célpont.

Nem volt könnyű évkezdése a tech óriások befektetőinek. Cathie Wood ARK innovációs alapja, ami az egyik fő tulajdonos a Teslában, a Zoomban és a Rokuban, 30 százalékot zuhant, de a spekulatív „mémrészvények”, mint a Gamestop és az AMC sem tudták tartani magukat, írja a CNN Business.

A dollármilliárdos Warren Buffett, a Berkshire Hathaway tulajdonosa azonban továbbra is jól alszik éjszaka, hiszen a főként pénzügyben és energetikában érdekelt befektetőcég részvényei jól teljesítenek. Kisebbet lehet velük keresni egy részvényen, és semmiképp sem mondhatóak trendinek,

a Berkshire Hathaway részvényei mégis csúcsokat döntenek, miközben a Facebook, az Amazon, az Apple, a Netflix, a Google, a Tesla és a Microsoft inkább mínuszokat produkálnak.

A Berkshire érdekeltségei között ott van a Bank of America, az American Express és a US Bancorp is, ami mind jól indította az évet, és a Chevron olajóriás is 10 százalékos pluszban kezdett a Dow Jones-on. A Chevron egyébként a Berkshire tizenkettedik legnagyobb érdekeltsége.

A befektetés nem kaszinó

Még túl korai kijelenteni, hogy 2022-ben végig marad ez a trend a tőzsdéken, de a türelmes, értékalapú befektetést követők bizakodóak lehetnek. Ahogy egy portfólióelemző fogalmazott a CNN-nek:

„Igen, a Cathie Woodoknak és a Dave Portnoyoknak is meglesz a maguk momentuma, de sokan lassan úgy fogják fel a befektetést, mint a játékot a kaszinóban. A siker kulcsa, hogy legyünk türelmesek, és fogadjuk el, ez egy volatilis játék.”

Azt, hogy Cathie Wood esetében hogyan lett közönségkedvenc guruból szinte nevetség tárgya a jóslatai és azok pénzre váltása miatt, hosszabban mi is megírtuk.

Bár a 91 éves Buffett legnagyobb érdekeltsége az Apple, ami eddig 5 százalékot esett, de kiugró árbevételt jelentett. Emiatt és az Amazonban tulajdonolt kisebb pakett miatt a Nasdaq-on jegyzett tech cégek összeomlása nem kerülte el teljesen a Berkshire-t, de a Meta, a Netflix és az Alphabet, a Tesla és a Microsoft negatív rekordjait sikerült megúszniuk.

A CNN szerint a sikerük kulcsa a pénzügyi érdekeltségeik kiszámítható sikere (a Berkshire-nek van egy saját biztosítási óriási, a Geico) és a jól ismert márkákra fordított hosszú távú figyelem, ilyen például a Duracell, a Dairy Queen, a Fruit of the Loom vagy akár a Burlington Northern Santa Fe vasúthálózat.

Az amerikai Forbes becslése alapján Warren Buffett a 6. leggazdagabb a világon, vagyona jelenleg 113,2 milliárd dollár.

Borítókép: Warren Buffett / Wikimedia