Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Cathie Wood, alapító-CEO, ARK Invest. Fotó: ARK Invest

Minden válságnak megvan a maga guruja: az alapja bukott, de Cathy Wood nehezen szabadul a rivaldafénytől

Az elmúlt másfél évben nem lehetett nem belebotlani Cathy Wood nevébe a Wall Streettel foglalkozó online lapokban. Merész jóslatai mellé 2020-ban csúcshozamot ért el, hamar klikkmágnes lett, sokan az új gurunak kiáltották ki. Aztán hirtelen minden megváltozott. A tőzsdei fórumokon hetek alatt lett a többség kedvencéből céltábla, sőt ma már szinte nevetség tárgya. Ő mégis csak mondja a magáét.

Sok gurut termelt már ki a Wall Street, többségük csillaga hamar le is áldozott, de olyan gyors felfutást és zuhanást, mint Cathy Wood esetében, még nemigen láttunk. Régóta van a befektetési szakmában, elmúlt 66 éves, de nagyrészt a közösségi médiának, illetve a befektetőket kiszolgáló hírszájtok által keltett hájpnak köszönheti népszerűségét. Alapkezelőként a hozam minősíti, ebben a szakmában a szép nagy szám eleve nagy publicitást biztosít, amit ő ügyesen épített is tovább erős közösségi aktivitásával.

Az Ark Invest nevű cégét vezeti, valamint kezeli az Ark innovation ETF-et (tőzsdén kereskedett befektetési alap), amely 2020 áprilisa előtt két évig lényegében stagnált, messze alulteljesítve a nagy tőzsdeindexeket. Innen viszont jött egy 9 hónapos egész gyors felfutás az év végéig. A teljes 2020-as év hozamait vizsgáló listákon így az elsők között végzett, a tőzsdei szaksajtó pedig a legjobb stock pickerek között emlegette, vagyis

ő válogatott legprofibban részvényeket az alapjába.

Az amerikai Forbes is feltette – többek között Karikó Katalin társaságában – az 50 over 50 listájára, ahol az 50 éves koruk felett is nagyon aktív és sikeres embereket gyűjti össze, hogy teljesítményükkel inspirálja az olvasókat.

Beindult a nagyotmondás

Bár néhány Wall Street-i szakíró már 2020-ban is finoman jelezte, hogy szerencsével, vagy simán a csillagok szerencsés együttállása révén is lehet egy-két évig kimagasló hozamot elérni, arra valószínűleg a pesszimisták se számítottak, hogy milyen bukóba veri magát Cathy Wood alapja 21-ben, miközben a piacok újabb kiváló évet zártak. Az év első felében már volt egy rotációs időszak, amikor a nagyon magasra árazott növekedési papírokból a hagyományos iparágak, a value részvények felé áramlott a pénz, ez nem kedvezett Wood innovatív részvényportfóliójának. De a nagy veszteség az év vége felé érkezett, amikor a technológián belül a fejőstehén gigacégek emelkedtek, de a csak ígéretes, de még bizonytalan nyereségtermeléssel kecsegtető cégeket utálták a befektetők.       

Az ARK Innovation ETF elmúlt két éve: a csúcsról a mélybe. Forrás: Yahoo Finance, 2022. január 12.

Cathy Wood a vesszőfutásra úgy reagált, hogy elkezdett egyre nagyobbakat mondani. Valahol nem meglepő, ez a berobbanásában is nagy szerepet játszott. Még 2018-ban kijelentette, hogy a Tesla árfolyama öt éven belül eléri a 4 ezer dollárt, ami 12-szeres árfolyamot jelentett. Sokan kiröhögték, de 2021 elejére elérte ezt a szintet (a részvényaprózással korrigálva).

Mondott tavaly egy 500 ezer dolláros célárat a bitcoinra is, de egyelőre nem ebbe az irányba megy a kriptopiac.

A saját alapja 2021-es zuhanása kapcsán pedig azt mondta, az a következő 5 évben is gigantikus hozamot fog termelni. Ez az a pont, ahol a kisbefektetők hozzászólásai alapján végképp átfordulni látszott a rajongás viszolygásba.

Utólag szokás szerint mindenki okos, ma már előszeretettel szedik darabokra az Ark portfólióját is, amely tele van ígéretes, de teljesen bizonytalan kifutású cégekkel.

A covid első évében ezeket imádta a piac, most meg, miközben elszáll az infláció, nem hajlandó durván magasra árazni őket.

Wood azt mondja, most leestek, miközben a kilátásaik továbbra is kiválóak, épp ezért tudnak majd nagyot emelkedni a következő időszakban.

Tesla vs. Zoom

A portfólióban továbbra is a legsúlyosabb papír a Tesla, ez mentette meg a még rosszabb évtől Wood alapját 2021-ben. Elég nagyot bukott viszont olyan papírokon, amelyeket a piac „otthonmaradós” cégekként skatulyáz. Ezeknek akkor megy jól, ha sokáig tart a karantén, elhúzódik a járvány, az emberek az online térbe kényszerülnek. De hiába jöttek az oltások megérkezése ellenére újabb és újabb hullámok, ezek a papírok lényegében végigesték 2021-et. Így járt mindenekelőtt a Zoom, mely hatalmasat ugrott a járvány elején, de a nagy tech cégek elég gyorsan felfejlődtek mellé a videómítinges szolgáltatás színvonalában. Hasonlóan rosszul szerepel a távgyógyításban utazó Teladoc is. Ezekre Wood most azt mondja, nem is „otthonmaradós”, hanem „kapcsolatban maradós” papírok, kiváló növekedési kilátásokkal.  

Infláció ügyben is ellentétes a véleménye a fősodorral, ő már visszaesést vár idén. Olyan, mintha egyszerűen poziból beszélne, minden megszólalásával azt próbálja bizonygatni, hogy jó úton jár a portfóliójával. Sok kritika éri, hogy miért nem változtatott bátrabban, de ennél a pontnál fontos figyelembe venni, hogy az alapja a siker miatt olyan nagyra nőtt, hogy már nem olyan mozgékony, mint korábban. Viszont ha a kiábrándult befektetők elkezdik kivonni a pénzüket, akkor kénytelen lesz eladni az alapból, amely tovább nyomhatja az érintett cégek árát lefelé.  

Az Ark Innovation Fund alap az idei évet is meredek eséssel kezdte, minden benne szereplő részvény mínuszban van, az alap a tavaly februári csúcs óta lefeleződött. Most már három éves távon is alulteljesíti az S&P indexet, többszörös volatilitás mellett.

Cathy Wood továbbra is minden nap nyilatkozik, posztol, magyaráz, keresik, hívják sok helyre. Kicsit Roubini-utánérzésem van vele kapcsolatban. Minden válságnak megvan a maga guruja, mert mindig mondogatják páran, hogy jön az összeomlás és néha ez be is következik.

Nouriel Roubini jókor huhogott, úgy megjósolta a 2008-as pénzügyi válságot, mint Cathy Wood a 12-szeresére dráguló Teslát.

Aztán maradt a válság után is pesszimista, néhány rövid időszakot leszámítva örök vészmadár, meglátásait az idő nagyon ritkán igazolta. De még évekig ünnepelt sztárközgazdász maradt és csak lassan szorult háttérbe. Nagyon kíváncsi vagyok, Cathy Wood is hasonló utat jár-e majd be sztár-portfóliókezelőként a soha nem változó hitével.  

Oszd meg!