Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Matthew Bennett / Unsplash

Változik a nyugdíjtörvény: jól jár az, aki tovább dolgozik

Július elsejétől változik a nyugdíjtörvény, két fontos módosítás jön.

A két lényeges változás a nyugdíj melletti munkavégzéssel elérhető nyugdíjnövelésre és a nők kedvezményes nyugdíja melletti munkavégzéssel kapcsolatos éves keretösszegre vonatkozik – írja Farkas András nyugdíjszakértő a Nyugdíjguru.hu-n.

Az egyik módosítás, hogy az új társadalombiztosítási törvény hatályba lépése nyomán

a nyugdíj melletti munkavégzéssel szerzett kereset járulékmentessé válik, így nem teremt alapot a nyugdíjnövelésre.

2020. július 1-től a nyugdíjellátás mellett folytatott munka időtartama nem vehető figyelembe szolgálati időként, és az ebből származó jövedelem összege nem számítható bele az öregségi nyugdíj alapját képező havi átlagkeresetbe.

Ezzel a változtatással nyerhetnek azok a nyugdíjasok, akik tovább dolgoznak.

A jövedelmük 18,5 százalékkal lehet magasabb, miközben csak az az éves keresetük 1/2400-ad részével egyező összegű nyugdíjnövelési jogosultságot veszítik el. A júliustól hatályba lépő új társadalombiztosítási járulék mértéke 18,5 százalék, ami a korábbi nyugdíjjárulék, egészségbiztosítási járulék és munkaerőpiaci járulék helyett terhel a nyugdíj mellett szerzett kereseteket kivéve minden egyéb keresetet.

A második változás értelmében az éves keretösszeg a nők kedvezményes nyugdíja mellett dolgozók számára okafogyottá válik, mivel a nyugdíj melletti munkavégzéssel bármely jogviszonyban szerzett kereset járulékmentes lesz.

Júliustól a nők kedvezményes nyugdíja mellett bármilyen jogviszonyban, munkavállalóként, megbízottként és vállalkozóként is korlátozás nélkül lehet keresni a versenyszférában.

Az egészségügyi dolgozók kivételt képeznek: az ő részükre nem fizethető a nyugdíj az illetményükkel együtt (vagyis a nyugdíjuk szünetel), viszont a nyugdíjukkal azonos nettó összegű jövedelemkiegészítésben részesülhetnek.

A koronavírus miatti veszélyhelyzetben hatályon kívül helyezték a közszférában alkalmazandó nyugdíjpolitikai irányelvekről szóló kormányhatározatot az egészségügyi dolgozók vonatkozásában. Tehát a nyugdíjkorhatárukat betöltő orvosok és ápolók előzetes kormányzati jóváhagyás nélkül is tovább dolgozhatnak.

Farkas Andrással több alkalommal is interjúztunk, legutóbb 2018-ban.

Fotó: Matthew Bennett / Unsplash
Oszd meg!