Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Túl sok pénzt tartunk otthon – van rá ötlet, hova költhetnénk

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerint károsan sok készpénzt tartunk otthon, van ötletük hova lehetne átcsatornázni.

Decemberben tovább emelkedett a készpénzállomány, 102,5 milliárd forinttal, így 2019 végére – új rekordot döntve – elérte a 6627 milliárd forintot. A tavaly év végi állomány 8,3 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi szintet – írja a Világgazdaság az MNB friss jelentése alapján.

Az MNB javaslata szerint a – szuperállampapír néven emlegetett – Magyar Állampapír (MÁP) Plusz lehet a megoldás a „károsan magas állomány” csökkentésére.

Hogy újabb kisbefektetők rákapnak a MÁP Pluszra, arra van is esély.

A viszonylag biztonságosnak mondható befektetési forma eddig is igen vonzó hozamot kínált, de leginkább a gazdagabb rétegek ugrottak rá, sok más befektetési formából elszívta a forrásokat. Ma reggel jelent meg interjúnk Karagich Istvánnal, a Blochamps Capital Kft. tulajdonosával, privátbanki szakértővel, aki szerint újabb rétegek szállhatnak be a szuperállampapírba – csökkentve ezzel a valóban túlzóan sok otthoni készpénzállományt.

„Azok az ügyfelek jelenthetnék a széles keresleti bázist, akik ötmillió forint, vagy az alatti megtakarítással rendelkeznek, csak őket nehezebb elérni ezzel az ajánlattal. A megtakarítói szűzek lesznek tehát az értékesítés kulcsai a MÁP Plusz 2020-2022-es történetében. A tranzakciós illeték bevezetése óta őrületes és indokolatlan funkciójú lakossági készpénzvagyon-tömeg épül” – mondta ennek kapcsán a szakember.

Borítókép: az MNB épülete. Fotó: MNB


A hibák mindig megbocsáthatók, ha van elég bátorságod, hogy beismerd őket.