Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Kép: Donald Trump hivatalos Facebook-oldala

Trumpék a francia pezsgőn és sajton állnak bosszút a digitális adókért

100 százalékos adóval sújtja a Franciaországból érkező termékeket az amerikai kormány. A javaslat körülbelül 2,4 milliárd dollárt értékű francia terméket érint, megadóztatják a sajtokat, pezsgőket, kézitáskákat is.

Az MTI információi szerint az Egyesült Államok kereskedelmi főképviselete azután hozta meg a döntést, hogy Párizs digitális adót vetett ki az amerikai technológiai óriáscégekre. Washington az amerikai vállalatok elleni tisztességtelen megkülönböztetésének minősítette az lépést.

A francia árucikkekre vonatkozó, tervezett vámemelést hónapokig tartó vita előzte meg Washington és Párizs között.

Az ügyben kétpárti kongresszusi támogatást élvező amerikai kormány kifogásolta, hogy a francia kabinet digitális adót vetett ki az olyan nagy amerikai vállalatokra, mint a Google, az Apple, az Amazon és a Facebook.

A franciák viszont azzal érveltek, hogy az amerikai cégek egyszerűn elkerülik az adózást sok digitális szolgáltatásuknál. A francia intézkedés mindazonáltal átmeneti, s addig marad érvényben, amíg az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) részvételével nem sikerül új, multilaterális alapon kidolgozott szabályrendszert elfogadni.

A kereskedelmi főképviselet mai döntése egyértelmű jelzés, hogy az Egyesült Államok lépni fog a digitális adók rendszere ellen, amely diszkriminálja, vagy másként szólva fölöslegesen megterheli az amerikai vállalatokat

– fogalmazott hétfő esti közleményében Lighthizer. Hozzáfűzte, hogy hivatala különleges figyelmet fordít az Európai Unió tagországainak növekvő protekcionizmusára, amely tisztességtelenül veszi célba az Egyesült Államok vállalatait.

A kormányzat tervbe vette a büntető vámokkal sújtott európai uniós termékek körének további bővítését, beleértve az Egyesült Királyságból, Franciaországból, Spanyolországból és Németországból származó árucikkeket is.

A büntető vámok kiterjesztésének okaként a hivatal az Airbus európai repülőgépgyártónak nyújtott állami támogatásokat jelölte meg, amelyet a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szintén törvényellenesnek ítélt.

A főtárgyaló egyben figyelmeztetett, hogy az amerikai kormányzat hasonló intézkedéseket hozhat más, digitális adót kivető országok, például Olaszország, Ausztria és Törökország ellen is. A kilátásba helyezett vámokat január elején vezetné be az amerikai kormány.  Az amerikai tech-cégek üdvözölték a kormányzati döntést, de kifejezték azt a reményüket is, hogy az OECD révén sikerül mindenki számára elfogadható megállapodást kidolgozni.

Trump korábban Kínának ment neki, az Egyesült Államok kormánya tulajdonképpen kitiltotta a Huaweit az országból.

Kép: Donald Trump hivatalos Facebook-oldala

A hibák mindig megbocsáthatók, ha van elég bátorságod, hogy beismerd őket.