Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Kép: Aziz Acharki // Unsplash

Trump gyomrost adott a Huaweinek, de minek?

Újabb fejezetéhez ért a kínai-amerikai kereskedelmi háború: az Egyesült Államok kormánya tulajdonképpen kitiltotta a Huaweit az országból. A lépés nem volt váratlan, és a hatása sem kérdőjeles, hosszú távon viszont elmérgesítheti a két szuperhatalom amúgy sem békés viszonyát.

Rendkívüli állapotot hirdetett ki Donald Trump amerikai elnök: szerdai rendelete felhatalmazza a kormányt, hogy megtiltsa az amerikai cégek együttműködését minden olyan külföldi alkatrészgyártóval, amik a kabinet szerint nemzetbiztonsági kockázatot jelenthetnek az Egyesült Államok számára.

Magyarán: végérvényesen kitilthatják a Huaweit Amerikából.

A rendelet az amerikai kereskedelmi minisztert is felhatalmazza, hogy leállítson minden olyan beszerzést, ami külföldi kormányokhoz köthető cégek technológiáját használja – lám-lám, a Huawei pont jóban van a kínai kormánnyal. Bár a gyártó nevét nem említi a rendelet, akarva sem lehetne hatékonyabb céltáblává tenni a kínai vállalatot.

Nem új a nap alatt

Akik persze figyelték az elmúlt hónapok eseményeit, tudják, hogy az elnök rendelete nem a semmiből jött. A Trump-kabinet egy éve harcol a Huaweijel, mert úgy véli:

a cég a kínai kormánynak kémkedik, készülékei pedig veszélyeztetik az amerikai nemzetbiztonságot.

Bár ez a küzdelem látszólag az amerikaiak adataiért vívott ádáz háború, valójában inkább szélmalomharc: a Huawei telefonjai nem kaphatók az amerikai szolgáltatóknál, és a helyi telekommunikációs megoldásokat is inkább amerikai cégek (elsősorban a Cisco) szállítják.

Azaz Trump elnök tulajdonképpen olyasmit akar rendeletileg kitiltani, ami gyakorlatilag nincs is.

Ez elsőre illogikusnak tűnik, pedig a kínai-amerikai kereskedelmi háborúban komoly szerep jut a Huawei szorongatásának. Az ugyanis egy dolog, hogy Amerika nem kér a kínaiak technológiájából. Az viszont egy másik, hogy a szövetségeseit is arra kéri: szabjanak határt a Huawei terjeszkedésének.

Az európai 5G-s hálózat kiépítéséért folyó harc állhat a Huawei-botrány hátterében

Ezzel egyrészt az európai 5G-s piac feletti uralomtól fosztanák meg a kínai céget, másrészt baráti országok megoldásait juttatnák előnyhöz, például a Nokiát vagy az Ericssont.

Már vannak sikerei

A stratégia pedig, ha nem is tökéletesen, de működik. Németország például hajlott rá, hogy a Huawei építse ki az ország 5G-hálózatát, de miután az amerikai nagykövet figyelmeztette a kormányt, hogy ez esetben az Egyesült Államok kevesebb információt fog megosztani a német biztonsági erőkkel, Angela Merkel kijelentette, hogy országa inkább saját 5G-s standardot épít.

A Huawei beperli az Egyesült Államok kormányát, Kína pedig hivatalosan is beáll az óriáscég mögé

Lengyelország régóta gondolkodik a Huawei kiebrudalásán, Ausztrália és Új-Zéland pedig már be is tiltották a cég tevékenységét, csakúgy, mint Japán. Ugyanakkor az Egyesült Királyság, India és az Egyesült Arab Emirátusok maradnak a Huawei 5G-jénél, míg Kanada és az Európai Unió kivárnak – utóbbi júniusig szabott határidőt a tagállamoknak, hogy jelezzék esetleges biztonsági aggályaikat. Elnézve a Huawei és a magyar kormány együttműködését, Magyarország bizonyára nem szólal majd fel a cég ellen.

A magyar Huaweit nem érinti

És ha már magyar Huawei: a cég e-mailen küldte el globális állásfoglalását.

„A Huawei Technologies világszerte az 5G-kutatások és fejlesztések megkérdőjelezhetetlen vezetője. Készen állunk, hogy bekapcsolódjunk az Egyesült Államok fejlesztéseibe, és hatékony intézkedésekkel garantáljuk termékeink biztonságosságát” – írják.

„A Huawei eltiltása az Egyesült Államokbeli üzleti tevékenységek folytatásától nem teszi biztonságosabbá és erősebbé az országot, éppen ellenkezőleg, gyengébb de költségesebb alternatívákhoz kell majd fordulniuk, így lemaradnak az 5G fejlesztésekben, mely végső soron az amerikai vállalatokat és fogyasztókat károsítja majd. Az ésszerűtlen korlátozások bevezetése továbbá sérti a Huawei jogait és egyéb súlyos jogi problémákat is felvet.”

A kérdésre, hogy a magyar ágazatot befolyásolja-e az amerikai kormány lépése, egyértelmű nem volt a válasz.

Főoldali kép: Aziz Acharki // Unsplash

Oszd meg!