Pénz

Trump lesz az, aki megmenti a bolygót?

Nagy Zsolt
2016. november 11. 2 perc olvasás

Magasról tesz a környezetvédelemre, de bizonyos döntések mégis a zöldenergiát segíthetik.

Trump a kampány alatt rengetegszer elmondta, hogy a globális felmelegedés az utolsó, ami álmatlan éjszakákat tudna okozni neki. Bár egyre több meredek állításáról derül ki, hogy csak nettó kampányfogás volt, az elemzők arra számítanak, hogy Trump energiapolitikája fel fogja rázni a piacokat.

A múltkor már írtunk arról, hogy a reciklikálóipar, és úgy általában véve az egész zöldenergia-szektor letérdelt, amikor a kőolaj ára bezuhant. Az ok nagyon egyszerű: a zöldenergia felvételére alkalmas infrastruktúra kiépítése borzasztó költséges dolog. Ha alacsony az olaj ára, akkor ráadásul a műanyagot sem érdemes újrahasznosítani, mert az alapanyaga annak is a kőolaj – összeszedni, elszállítani, szétválogatni és feldolgozni többe kerül, mint újat előállítani.

tube-577581_960_720

 

Aztán jött Trump, és a kezdeti pánikolás után egy egészen váratlan fordulatot vett minden: a tőzsde nem reagált annyira rosszul, mint ahogy azt sejtették, és az olaj ára emelkedni kezdett. (Persze még mindig sehol sincs a másfél évvel ezelőtti árakhoz képest.) Minél drágább a kőolaj, annál inkább megéri környezetbarát, megújuló energiaforrásra váltani.

A szakértők szerint a következő nagy kérdőjel a Trump által sokat szidott iráni deal sorsa lesz. Az egyezmény (melyet nem csak az USA, de Oroszország, Franciaország, Németország, Kína és Nagy-Britannia kötött) értelmében Irán szigorított az atomprogramján, cserébe viszont megszűnt az olajembargó velük szemben, aminek az lett az eredménye, hogy túlkínálat jelent meg a piacon, ami lenyomta az árakat. Az OPEC elvileg a hónap végén ül össze, hogy megvitassa, mit lehet tenni az árak stabilizálása érdekében, de Trump színre lépésével váratlan fordulatot vehetnek az események.

Az OPEC stratégiája valószínűleg egy sokkal lassabb emelkedést eredményezne, mert nem lesz könnyű olyan döntésre jutni, ami minden tagállamnak megfelelő. Ha Trump úgy dönt, hogy felfüggeszti a megegyezést (megteheti, mert minden tag beleegyezésére szükség van ahhoz, hogy a deal életben maradjon), akkor Irán olajexportja vissza fog esni, ennek pedig egyenes következménye lesz az áremelkedés. Teherán közleményt adott ki, melyben kijelentette, hogy a deal sorsát nem egy ország fogja befolyásolni, mert azt az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjaival kötötték.