Pénz

Trump első hete: a milliárdosokat mindjárt még nagyobbá tette

Zsiborás Gergő
2017. január 30. 2 perc olvasás

Donal Trump, a nép gyermeke, az emberek – és Amerika valaha volt leggazdagabb – elnöke túl van első hetén – ami igencsak mozgalmas volt. A kitiltási ügy mellett belerúgott az Obamacare néven ismert egészségbiztosítási rendszerbe, bejelentette a mexikói határra tervezett felet és személyeskedő hangnemben beszélt arról, hogy ezt Mexikóval ki is fizetteti majd – emiatt a szomszédos ország elnöke le is mondta találkozóját Trumppal. Abban mindenki egyetért, hogy egy jóval kiszámíthatatlanabb kormányzás következik – ami annak fényében kissé mulatságos, hogy az egykori celeb tényleg semmi mást nem csinál, mint amit választóinak megígért.

Ilyen környezetben a befektetők behúzzák a kéziféket – a tőzsdék esnek, az állampapírhozamok megnyúlnak. Ehhez képest az amerikai tőzsdék, köszönik jól vannak,

a Forbes globális gazdaglistájának legelső 10 helyezettje pedig összesen 15,8 milliárd dollárral növelte a vagyonát összesen.

Közülük is kiemelkedik az omahai bölcs, Warren Buffet, aki 2,5 milliárd dollárral növelte vagyonát egy hét leforgása alatt – nála jobban senki sem gazdagodott Trump elnökségének első hetében. Buffet ezzel jelenleg a második leggazdagabbnak számít a világon, 74 milliárdos vagyonnal. Az első helyen továbbra is Bill Gates áll – 85 milliárd dollárral.

Buffethez hasonlóan Mark Zuckerberg is nagyot ment Trump első hetében, vagyona – hála a Facebook tőzsdei szárnyalásának – 2,1 milliárddal nőtt. A Top 10 tagjai közül amúgy mindenki 1 milliárd dollárnál is többel növelte vagyonát, kivéve Larry Ellison Oracle-vezért, azért a 985 millió dolláros gyarapodással éppenséggel őt sem kell sajnálni.

Az amerikai Forbes becslése szerint

a leggazdagabb mexikói is szépen gyarapodott az elmúlt héten: 1,6 milliárddal tudta növelni vagyonát Carlos Slim Helú annak ellenére, hogy Trump belengette a 20%-os importvámot a mexikói árukra.

Amerika leggazdagabb emberei Trump beiktatása előtt sem panaszkodhattak, és reptéri káosz ide vagy oda, az “alternatív tények” korának nyitánya számukra egyértelműen kedvező volt – ha csak a számokat nézzük.