Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Íme a leggazdagabb és legcsóróbb amerikai elnökök

Donald Trump minden idők leggazdagabb amerikai elnöke, de kik voltak eddig a listavezetők? Érdekes, hogy a legnagyobb öregeket nagyon nehezen fogták be a 20. századiak, de Kennedynek elég volt, hogy beleszületett a tutiba. Meglepő, hogy milyen sok sok elnök bukta el élete végére szinte mindenét.

Ahogy korábban írtuk, az amerikai Forbes 3,7 milliárd dollárra becsüli Donald Trump vagyonát, amit ő kevésnek tart, inkább 10 milliárdot számol magának. De abból a szempontból, hogy ki minden idők leggazdagabb amerikai elnöke, ez pont tök mindegy. Az eddigi listavezető mai dollárban számolt vagyona ugyanis alig éri el az egymilliárdot, Trump tehát így is úgy is toronymagasan a leggazdagabb amerikai elnök.

A 24/7 Wall St. először 2010-ben számolgatta ki az elnökök vagyonát. Az összehasonlíthatóság érdekében mindenkiét jelenlegi dollárban adták meg és azt az összeget publikálták, ami az adott elnök élete során a legmagasabb volt.  A már nem élő elnökök számait csak az inflációval korrigálják, az élőkét pedig a friss információk alapján aktualizálják, ezeket figyelembe véve adták ki az új listát Trump győzelme után.

Voltak jó páran, akik végül elvesztették szinte mindenüket, de olyanok is, akik jókora összegeket hagytak örököseikre. Az első elnök, George Washington megválasztását követő 75 évben általában mezőgazdasági spekulációból gazdagodtak az elnökök. Kezdetleges bankrendszer mellett a legfőbb vagyonelem a föld volt, néhány év rossz termése azonban jócskán apasztotta a vagyont. Szabályozás híján gyakran alakultak ki a piacon pánikszerű eladói rohamok, az első 14 elnök vagyonában kimutatható nagy ingadozások jórészt ennek számlájára írhatók.

Az 1800-as évek közepétől aztán jöttek a jogász elnökök. Ők általában szerény megtakarítások mellett szolgálták az országot és az elnöki fizetésükből éltek, nem is halmoztak fel értékelhető vagyont, sőt többen teljesen elszegényedve haltak meg.

jfk1

Az örökölt vagyon a 20. század elejétől jellemző az elnököknél, akiknek a családja általában az előző évtizedekben cégépítésből tollasodott meg. A korábbi rekorder JFK családja pénzügyi birodalmat hozott létre, Hoover elnök pedig bányatársaságok tulajdonosaként tett szert komoly vagyonra. Később egyre jellemzőbb lett, hogy a volt elnökök életük későbbi részében is pénzre tudják váltani ismertségüket és tehetségüket. Vezető lapok publicistáiként többen feltűntek és kerestek jól, jellemző lett, hogy előszeretettel kapnak céges igazgatósági, felügyelőbizottsági ajánlatokat az elnökök és az elmúlt évtizedben bejöttek a könyvírások, előadókörutak, ilyen-olyan fellépések. Bill Clinton például több millió dollárt keresett önéletrajzi könyvével.

Néhány érdekesebb történet. A bronzérmes George Washingtonnak rengeteg földje volt, felesége is örökölt sokat és kimagasló fizetést is kapott elnökként, a költségvetés két százalékát 1799-ben. A listán negyedik Thomas Jefferson háza építészeti csodának számított a maga korában, nagyon gazdag volt, de élete végére már adósságban úszott. Az ők követő James Madison is összeomlott pénzügyileg élete végére. Andrew Jacksonnak egy időben 300 rabszolgája volt, de öreg korára ő is eladósodott. William Harrison olyan szegényen halt meg, hogy a Kongresszus külön nyugdíjat hozott létre az özvegyének.

Grant elnök mindenét elbukta, amikor befektetőtársa átverte, de ő volt az első, akinek családján az elnöki önéletrajzi írásból származó bevételek segítettek. A listán ötödik Theo Roosevelt is elbukta mindenét, írnia kellett, hogy tudja fizetni a számláit. A Roosevelt család másik ágához tartozó Franklin Delanot fiatalon anyukájának kellett kihúznia a pénzügyi csődből, de jól házasodott és örökölt is, 66 millió dollárja volt a csúcson. Az idősebb Bush gazdag családból származott és maga is több jó befektetést eszközölt, Obama vagyonát pedig nyolcmillió dollárra becsülik, elnöki fizetése mellett könyveiből kuporgatta. Chichagoi házán 30 éves jelzáloghitel ketyeg, amelyet az aktuális 5,625 százalékosnál kisebb kamatozásúra cserélhetett volna, de azt mondta, elnökként óvatosnak kell lennie az ilyen tranzakciókkal.

Ők a top 5:

  1. Donald Trump (3,7 milliárd dollár)
  2. J.F. Kennedy (1,1 milliárd dollár)
  3. George Washington (580 millió dollár)
  4. Thomas Jefferson (234 millió dollár)
  5. Theodore Roosevelt (138 millió dollár)

 

Akiknek pedig sose jött össze a millió dolcsi:

Abraham Lincoln

Woodrow Wilson

Harry Truman

Ulysses Grant

Andrew Jackson …

… és még néhány kevésbé ismert elnök.


Csóró, nem csóró – valahol laknia is kell az elnököknek, ha már lejárt a szolgálati idejük. De hol? Mutatunk pár példát. 

 

Oszd meg!