Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Remegve várják milliárdjaikat a tőzsdén – 2018 a Dropbox és a Spotify éve lehet?

Nem semmi év volt 2017, ha a tőzsdére meneteleket nézzük, persze, nem volt minden tökéletes: a Blue Apron (csak Amerikában működő recept -és összetevőrendelő oldal) és a Snap (Snapchat, eltűnő képekkel működő fotós üzenetküldő) sem teljesített a várakozásoknak megfelelően, de összességében jó évet zártunk. Idén mindenki a Spotifyra és a Dropboxra figyel.

A tőzsdei bevezetések (IPO) száma a Renaissance Capital kimutatása szerint tavaly 50%-kal emelkedett, összesen 160 új cég lépett a parkettra Amerikában. (A lenti grafikonon látszik, melyik évben hány bevezetés volt az USA-ban.)

Tőzsdei bevezetések száma a New York-i parketten.

Tőzsdei bevezetések száma a New York-i parketten.

Gyakorlatilag minden szektor részt vett IPO-kban, a vezető szerep a biotech és a technológiai cégeknek jutott, felfele húzták a statisztikát az amerikai tőzsdére lépő kínai vállalatok is. A piaci átlag a hozamokban 26 százalék volt, ami ilyen kamatkörnyezetben igencsak szép teljesítmény. A  Roku, AnaptysBio, Stitch Fix és a Canada Goose is két számjegyű eredményeket produkált.

Viszont így sem szólt akkorát az év, mint szólhatott volna.

Matt Kennedy, a Renaissance Capital elemzője szerint elég sok unikornis született (olyan startup, amelynek értékelése egymillió dollár feletti), a Nasdaq is jól teljesített, jöhettek volna a tech IPO-k. De a Snapet kivéve a cégek nem mentek tőzsdére.

A legtöbb techcég azért maradhat magánvállalat, mert rengeteg pénzt kapnak befektetőktől. Csak a WeWork 4,4 milliárd dollárt kapott a Softbanktól (mely friss pénzt tett a botrányokkal teli Uberbe is), az Airbnb újabb 1 milliárd dollárt vont be, a Pinterest 150 millió dollárt húzott be. Így nem sietnek azzal, hogy tőzsdére menjenek.

Wall Street - az unikornisok nem kiszállnak, hanem itt megállnak. Fotó: Roberto Júnior // Unsplash

Wall Street – az unikornisok nem kiszállnak, hanem itt megállnak. Fotó: Roberto Júnior // Unsplash

Az sem segít, hogy a Snap és a Blue Apron nem teljesített jól. A Snapchat cége, a Snap Inc. az első napon 44%-ot hozott, és a legnagyobb tech IPO volt az Alibaba óta, de a részvények gyorsan elkezdtek zuhanni, amikor a részvényesek elkezdték megkérdőjelezni a cég “erejét”, hogy a Facebookkal és az Instagrammal versenyezzen. Egyelőre nem is termel profitot az alkalmazás, és lehet, hogy soha nem is fog – aminek nem örülnek a részvényesek.

A Blue Apronról nem hiszik el a részvényesek, hogy túlélheti a konkurenciát ezen a piacon, veszteségei is vannak, júniusi bevezetése óta részvényei 65 százalékot zuhantak. A munkavállalóik 6 százalékát elbocsátották, és a társalapító és CEO Matt Salzberg is lelépett.

Viszont más részvények továbbra is emelkednek, és ez lehet, hogy felbátorítja majd az unikornisokat is. 2017-ben az S&P 500 Index 19 százalékot nőtt, a Nasdaq pedig 28 százalékot, ami 2013 óta mindkettőnél rekord.

Elkezdett közeledni a magán- és a tőzsdei cégek értékelése is, Kennedy szerint a Szilícium-völgyben sokan pont erre vártak.

A Spotify és a Dropbox lehet 2018 két legjobban várt tőzsdei bevezetése, mellettük sokan várják ezt az Uber-rivális Lyfttől és a fizetési megoldásokkal foglalkozó Adyentől, illetve a digitális aláírásokkal foglalkozó Docusigntól.

A Spotify benyújtotta a dokumentációt a tőzsdei jegyzéshez (a New York-i tőzsdén), de csavarral: közvetlen tőzsdei jegyzésre készülnek. Ez azt jelenti, hogy ahelyett, hogy mindenkinek elérhetőek lennének a részvényeik, a papírokhoz majd csak az intézményi befektetők férnek hozzá. Többen már most is úgy gondolják, hogy ez nem igazi IPO.

Az 500 millió regisztrált és 200 ezer fizető felhasználóval rendelkezdő felhőalapú tárhely, a Dropbox szintén benyújtotta a dokumentációt, de szokatlan módon, titkosítottként. Ez azt jelenti, hogy az amerikai tőzsdefelügyelethez megérkeznek a megfelelő dokumentumok, de 15 napig még nem nyilvánosak, azaz turnézhatnak a dolgaikkal a potenciális befektetőknél, még mielőtt forgalmazni kezdik a részvényeiket. Ritka lépés ekkora cégtől, ha jól megy, más magáncégeknek is követendő út lehet.

Mindeközben nem valószínű, hogy a befektetők idén Uber IPO-t látnak majd.

Az – iráni menekültből lett – CEO, Dara Khosrowshahi  azt nyilatkozta, 2019-ben mennének tőzsdére. Még így is, ez jóval korábbi, mint a korábbi CEO,  Travis Kalanick terve, aki anno azt nyilatkozta, addig húzza ezt a lépést, “amíg emberileg lehetséges”.

Az is igaz viszont, hogy a cégeknek egyre nehezebb dolguk van a tőzsdei bevezetéssel, meg is jelentek olyan hangok, hogy lazítani kellene a szabályozáson.

Oszd meg!