Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Iráni menekültből az Uber CEO-ja. Ez maga az amerikai álom

Rosszul áll az Uber: hiányzik egy CEO, egy COO, egy CTO, és egy CMO, írtuk nemrég. A cég vezetőváltásával most határozott lökést kapott az önvezető uberekkel tarkított jövő. De ki az a Dara Khosrowshahi?

Az Expedia utazástervező oldal CEO-jaként Dara Khosrowshahi az elmúlt tíz évében egy dologra fókuszált: mindig egy lépéssel azok előtt akart járni, akik ostromolják a vállalkozását. A harcokkal kapcsolatban volt némi tapasztalata.

Négyéves korában, az iráni felkelés idején érkezett az USA-ba családjával. Felnőve előbb a bankszektorban futott be karriert, aztán az IAC-nél, a vezető média- és internetes cégnél töltött éveket. Az Expedia élére 2005-ben nevezték ki, így túlélte a gazdaségi válságot – ami persze nem kicsit érintette az emberek utazási kedvét –, és lazán vette olyan ellenfelek megjelenését, mint az Airbnb. Jól csinálta, mert cége bevételei évről évre 18 százalékkal emelkedtek.

Khosrowshahi az amerikai álom megtestesülésének tartja magát.

Most, az Uber új ügyvezetőjeként nem a világgal kell megküzdenie, épp az ellenkező oldalon áll: napjaink legbomlasztóbb, az elmúlt évtized legmegosztóbb technológiai cégéről van ugyanis szó. Az Ubernél elsősorban belső problémák várják, és nem globális gazdasági harcok.

Miközben az Expedia némileg kétségbe eshet, az Uber befektetői éljeneznek. Szakmailag, emberileg. Travis Kalanick ugyanis belső és nyilvános botrányok közepette távozott, és nem mellékesen egy ideig Trump tanácsadó testületének is tagja volt. Az iráni származású új CEO-t az elnök számos indétzkedése érintette, így Khosrowshahinak más véleménye van az amerikai elnökről, és nem is tartja magában. „Fontos, hogy biztonságos határaink legyenek, ugyanakkor nem felejthetjük el, mi hozott minket ide. Ez egy bevándorló náció” – nyilatkozta korábban a Financial Timesnak.

Azzal, hogy élvezi az Uber egyik legkorábbi és legjelentősebb befektetője, a Benchmark Capital támogatását – nem úgy mint elődje –, készen állhat arra, hogy az önvezető Uberekre, az új vezérigazgató és az pénzügyi igazgató megtalálására koncentráljon.

Oszd meg!