Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Rekordszámú kiadó lakás van a piacon, évek óta nem volt ilyen olcsó az albérlet

A fővárosi átlagos bérleti díj pedig 135 ezer forintra, többéves mélypontra süllyedt. A legtöbb egyetemi városban is áresés történt tavaly decemberhez képest, és van, ahol 8-10 százalékkal kevesebbért lehet kiadó lakást találni.

Decemberben a korábbi években csökkent a kínálat, most viszont rekordszintre emelkedett: több mint 25 ezer kiadó lakáshirdetésből válogathatnak a bérlők év végén. Az Ingatlan.com adatai szerint az elmúlt öt évben nem volt ilyen széles a választék az év utolsó hónapjában.

Az országon belül a fővárosban található a legtöbb kiadó lakás. Budapesten is csúcsra ért a kínálat december elején: több mint 18,8 ezer kiadó ingatlanhirdetés volt elérhető.

A kínálatbővüléssel párhuzamosan a bérleti díjak is csökkentek. Budapesten az átlagos havi bérleti díj decemberben 135 ezer forint volt, ami többéves mélypont.

Vidéken is csökkennek az árak

A legtöbb egyetemi városban is kevesebbet kell fizetni a kiadó lakásokért. Veszprémben és Szegeden 4-5 százalékos az éves csökkenés mértéke, de Székesfehérváron, Szombathelyen, Tatabányán, Kecskeméten, Egerben és Győrben is 8-10 százalékkal alacsonyabb a kiadó lakások átlagos havi bérleti díja.

Pécsen minimális, 1 százalékos az áresés, Miskolcon és Debrecenben pedig ugyanannyiba kerülnek az albérletek mint egy évvel ezelőtt.

Fotó: Sergio Rola // Unsplash

Oszd meg!