Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Kép: chuttersnap // Unsplash

Mennyi hitel kell az első lakáshoz? – Durva különbségek a megyeszékhelyek között

A nagyobb városokban majdnem ötszörös különbség is lehet a garzonlakások áraiban. A nettó fizetés arányában is majdnem háromszoros a különbség, amit az első lakásvásárláshoz szükséges legkedvezőbb hiteltörlesztő visz el havonta.

Az ország különböző részein a megyei havi nettó átlagfizetés teljesen eltérő részét kell rászánnia az első lakásukat vásárlóknak, ha egy használt garzonlakást szemeltek ki, és rendelkeznek az ingatlan értékének 30 százalékának megfelelő önerővel, a fennmaradó részt pedig hitelből fedeznék.

Van megyeszékhely, ahol a fizetés alig több mint tizedét, de akad olyan is, ahol majdnem a 40 százalékát kell törlesztésre fordítani

derül ki az ingatlan.com forbes.hu-nak eljuttatott elemzéséből.

Balogh László vezető gazdasági szakértő szerint a legdrágább és legolcsóbb megyeszékhely árai között majdnem ötszörös a különbség. A fővárosban az átlagos kínálati négyzetméterárak 9 százalékos alkuval csökkentett értékét figyelembe véve egy 40 négyzetméteres lakáshoz 27,9 millió forintért lehet hozzájutni. Nógrád megye székhelye, Salgótarján a legolcsóbb, ahol egy ekkora lakás 6 millió forintos áron szerepel a kínálatban.

Különbségek a fővárosban és vidéken

Az elemzésből kiderül, hogy az idei év első háromnegyedében a hivatalos KSH-adatok szerint a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagfizetések a fővárosban voltak a legmagasabbak, meghaladták a havi 328 ezer forintot, a legalacsonyabb bért pedig a Szabolcs-Szatmár-Beregben élők kapták, közel 181 ezer forintot.

Debrecenben a megyei átlagfizetés 39 százalékára lenne szükség a legkedvezőbb lakáshitel törlesztésére, Kecskeméten 35 százalék. Kaposváron 30 százalék alatti ez a mutató, Salgótarjánban pedig 14 százalék.

Veszélyes elmenni a falig

Fontos, hogy a lakáshitelből történő vásárlás esetén a legtöbb esetben a vételár 20-30 százalékával kell rendelkezni ahhoz, hogy a maradékot meghitelezze az adott bank. Szintén lényeges szabály, hogy a hitelfelvételre készülők a nettó jövedelmük maximum 50 vagy 60 százalékát fordíthatják hiteltörlesztésre. Az ingatlan.com és a money.hu szakértői szerint azonban ne menjünk el a 50 vagy 60 százalékos korlátig, mert akkor

nagyon feszítetté válik a családi költségvetés, azaz nem marad mozgástér előre nem látható kiadásokra.

Balogh László szerint az első lakásukat megvásárlók, ha már nevelnek gyermeket vagy terveznek gyermekvállalást, az állami lakásprogramban elérhető kedvezményekkel csökkenthetik a kiadásokat. Példaként említette, hogy 2021-től a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) keretében vásárolt lakásoknál az adásvétel után nem kell illetéket fizetniük az érintetteknek. A két gyermeket tervező vagy nevelő családok pedig már több mint egy éve igényelhetik az államilag támogatott, maximum 10 millió forintos lakáshitelt, aminek törlesztőrészlete alacsonyabb a piaci kamatozású hiteleknél.

Kép: chuttersnap // Unsplash

Oszd meg!