Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Pénzügyi célok az új év minden hónapjára – 2018 az egész életedet megváltoztathatja

Az új év kapcsán új pénzügyi célokat kitűzni nem hülyeség, de ha nem akarsz mindent az első héten megvalósítani, akkor nagyobb eséllyel sikerül betartanod a magadnak tett ígéretedet. Itt van 12 lépés (egy-egy az év minden hónapjára) az amerikai Forbestól. Ha nem csak bejegyzésként maradnak meg a 2018-as naptáradban, akkor biztos lehetsz benne, hogy idén végre tettél valamit a jövőd anyagi biztonságáért.

 1. Január: Lőj be egy megtakarítási célt az évre!

De ne egyszerűen csak firkálj le egy ambiciózus számot, hanem nézd meg, hogy a bevételeid és kiadásaid fényében milyen megtakarítás reális havonta és az év alatt összesen. Talán ha van egy vágyad, egy konkrét dolog, amire gyűjthetsz, még sikeresebb leszel.

 1. Február: Biztosítsd be a vésztartalékodat!

Ha még nincs vésztartalékod, akkor ez legyen az 1. pontban összeszedett megtakarításaid elsődleges célja. Jó, ha mindig van annyi pénzed, hogy az legalább 3-6 havi megélhetésedet biztosítsa. Ha családod van, természetesen rájuk is kell gondolnod.

 1. Március: Tedd rendbe a nyugdíjügyeidet!

Ugyan a nyugdíjkorhatár egyre tovább tolódik, egyszer talán mégis utoléred a pihenés időszakát. Ám mivel a nyugdíjak reálértéke nem különösebben emelkedik (és ez a gazdaság helyzetéből fakadóan azért annyira nem is várható), nem árt, ha gondoskodsz magadról. Miért érdekeljen húszévesen a nyugdíj? Ezt, és néhány jó tanácsot is megtudsz korábbi cikkünkből.

 1. Április: Tervezz pénztárcabarát pihenést!

Lefoglalni egy utazást, és rájönni, hogy valójában többet is megengedhetsz magadnak, mint amit hittél, az egyik legjobb dolog a felnőtt, önálló életmódban. Már el is kezdheted tervezni az idei álomutadat!

 1. Május: Kövesd nyomon a költségeidet!

Ha nem tudod, mennyit költesz egy hónapban, az erősen akadályozhat a pénzügyi céljaid elérésében. Albérlet, rezsi, egyéb számlák, étkezés, edzőterem-bérlet, Spotify-díj, kávépénz, minden fontos. Könnyen lehet, hogy rájössz, hogy néhány dolog simán elengedhető a megtakarítások javára.

 1. Június: Állíts össze egy büdzsét, ami mellett ki tudsz tartani!

Belőni egy büdzsét, és belőni egy tartható büdzsét két különböző dolog. Az 5. pont alapján idén olyan célösszeget tűzz ki, ami még motivál is.

 1. Július: Keress egy projektet, amibe tényleg szívesen invesztálnál!

Mibe fektetnéd a pénzed? Technológia? Részvények? Ingatlan? Kriptopénz? Talán mindegyik, vagy valami teljesen más? A konkrét cél növeli a motivációt, és a jó befektetés jó megtérülést is hozhat.

 1. Augusztus: Ha a nyugdíjad már rendben…

…akkor talán szükséged lesz egy olyan megtakarítási számlára is, amelyet még közeljövőben mozgosíthatsz. Egyébként sem áll néha csekkolni, hogy a megfelelő, a számodra legjobb feltételeket biztosító banknál vagy-e ügyfél.

 1. Szeptember: Rendezd az adósságaidat!

Ha vannak adósságaid, például a hitelkártyádon, vagy hiteleid, részletfizetéseid, akkor ezek rendezése elsőbbséget kell, hogy élvezzen az idén, hiszen a kamatokkal ezek csak egyre súlyosbodhatnak, amellett, hogy lelki terhet is jelenthetnek.

 1. Október: Légy végre okos kártyatulajdonos!

Bizonyos bankok prémium szolgáltatásai és bankkártyái értékes egyéb szolgáltatásokat is jelentenek (olykor ezeket pontgyűjtéshez kötik). Érdemes átnézned, hogy van-e ezen szolgáltatások között olyan, ami számodra is valóban hasznos lehet. Talán tudnál élni a lehetőséggel.

 1. November: Beszélj a pénzügyeidről a pároddal!

Ha már az együttélésnél jártok, talán ideje, hogy közös kasszára térjetek át, vagy legalább nyíltan megbeszéljétek a pénzügyeiteket. Ha már régóta együtt éltek, de van még külön számlátok, vagy olyan megtakarításaitok, amelyekről a másik fél vagy a család nem tud, ezekről is érdemes lehet beszélni. Talán nem árt, ha más is hozzáférhet ezekhez a számlákhoz – persze csak vész esetén. Az adósságaidat se titkold el!

 1. December: Tervezz be egy bértárgyalást!

Talán eljött a fizetésemelés ideje! Mióta is dolgozol a cégnél? Az általad végzett munka még mindig arányban van a béreddel? Ha nem, akkor gondold át, mit mondhatnál a főnöködnek, és tervezz be egy beszélgetést!

Oszd meg!