Etienne Martin // Unsplash
Pénz

Félhetnek a bankok? A Mercedestől az Amazonig saját pénzügyi rendszert fejlesztenek az óriáscégek

Forbes
2021. szeptember 17. 2 perc olvasás

Saját pénzügyi szolgáltatásokon dolgozik több óriáscég, például a Mercedes, az Ikea vagy az amerikai kereskedelmi óriás Walmart. Tech startupoktól jön a kód, tőlük a tőke.

Hiteltől biztosításon át megtakarításig valamennyi pénzügyi szolgáltatást kezdtek fejleszteni gigacégek, írja a Reuters. A hagyományos bankoknak ez nem jó hír. 

Az Amazon és a Mercedes saját rendszerükbe integrált fizetési szolgáltatásokat fejleszt, az Amazonnál a megvásárolt árukért később is lehetne fizetni a náluk vezetett számlán keresztül, a Mercedes pedig a kocsikon keresztül fizettetné ki a benzint tankoláskor.

Persze ez nem szorítaná ki végérvényesen a bankokat,

az új beszállók azonban lejjebb lökhetik őket a pénzügyi szolgáltatók hierarchiájában.

„Az integrált pénzügyi szolgáltatások új szintre emelik a keresztértékesítést” – idéz a Reuters egy befektetőt. Matt Harris szerint ez egy forradalom, amely során az nyer, aki mély ismeretet szerez a vásárlóiról, és ezt át tudja fordítani adatokon alapuló technológiába.

Az Amazon szupertitkos munkacsoportban fejleszt

A héten már beszámoltunk arról, hogy az Amazon beszáll a fizetésfeldolgozó rendszerek, így a Pay Pal és a Shopify versenyébe is, és egy olyan POS (point of sales) rendszeren dolgoznak, ami összehangolná a bolti és online vásárlásokat, hozzáférhetőek lennének az üzleti statisztikák és a leltár is, valamint a személyre szabható Amazon Prime- és Flex-szolgáltatások is.

A Grand View Research a POS-rendszerek piacát 9,26 milliárd dollárra becsülte 2020-ban, de az előrejelzései szerint 2028-ra már 19,56 milliárd dollár lesz.

A kockázati tőke is szívesen támogatja a törekvéseket

Csak 2021-ben eddig 4,25 milliárd dollárnyi kockázati tőke ömlött a kereskedelmi cégek saját pénzügyi szolgáltatásainak finanszírozására.

Ez majdnem háromszoros növekedés 2020-hoz képest, idézi a Reuters a Pitchbook-adatokat. A bankoknak fel kell vennie a fonalat a fejlesztésekben, ha nem akarnak fontos dolgokból kimaradni, elvégre tőkéből ott sincs hiány. 

Borítókép: Etienne Martin