Kép: Thought Catalog // Unsplash
Fotó: Kép: Thought Catalog // Unsplash
Üzlet

Öregszik a Paypal, ezért nyit a Bitcoin felé. Bejöhet a nagy dobás?

Györfi András
2020. november 11. 6 perc olvasás

A Paypal megnyitotta a kaput a Bitcoin felé, meg is lódult az árfolyam. Vendégszerzőnk cikkében azt elemzi, hogy hogyan hathat mindez a kriptovaluta jövőjére, a befektetőkre és magára a Paypalra.

Az idei év bővelkedett kedvező hírekben a kriptopénz-befektetők számára, mindent felülmúlt azonban a Paypal bejelentése, miszerint lehetővé teszi néhány vezető kriptopénz vásárlását mintegy 340 millió felhasználója számára. A piac persze jól reagált, sőt, az újabb felívelő szakasz kezdetét is ennek a hírnek tulajdonítják az elemzők. De nem mindenkinek felhőtlen az öröme.

Ha van valami, amire a kriptopénzek piacán kivétel nélkül mindenki régóta várt, akkor az egy mainstream, meghatározó pénzügyi szereplő megjelenése.

Ez most megtörtént: az érdeklődők bitcoint, az egyik kihívóját, bitcoin casht, litecoint és ethereumot vehetnek mostantól a Paypal segítségével, sőt, el is költhetik coinjaikat. 

Miért jó a Paypalnak?

Azért igazán jelentős ez a lépés, mert jelenleg az amerikai lakosság mindössze 7 százaléka rendelkezik kriptopénzekkel, nekik egy specializált tőzsde, vagy váltó segítségével kellett hozzájutniuk az innovatív digitális eszközökhöz, vagy akár egy szoftveres tárca le- majd feltöltésével bizonyos coinnokkal, tokenekkel.

Bár ezek az eszközök viszonylag könnyen használhatóak, az átlag felhasználó számára mégis szokatlan lehet az alkalmazásuk, a Paypal segítségével most viszont több száz millió potenciális új belépő kap lehetőséget a kényelmes és gyors kriptopénz befektetésre. 

Mindemellett a kriptopénz alapú vásárlást is jelentősen megkönnyítette a Paypal, hiszen 26 millió partnerüknél költhetünk – bár ehhez sietve hozzá kell tennünk, hogy ebben az esetben van egy közbülső lépés, a váltás, a partnerek ugyanis fiat pénzeket, például eurót kapnak, bármely kriptopénzünket használjuk. (A pénz értékét a kormányzat rendelkezésben írja elő, innen származik a „fiat” neve is, ami latinul annyit tesz, „legyen meg” és kötelező érvényű törvényes fizetőeszközként használatos – a szerk.)

A kritikusok szerint ez azért nem szerencsés, mert kimarad a legnagyobb ziccer, ami a terület fejlődését, a digitális eszközök terjedését segíthetné,

így ugyanis nem láthatja el a bitcoin a klasszikus pénz szerepét.

De nem a váltás az egyetlen eleme a Paypal rendszerének, ami sok kriptopénz-fanatikust kiakasztott az október 21-én megjelent sajtóközleményben. Ugyanis az úgynevezett privát kulcsokat, egy kriptopénz-tárca kezeléséhez elengedhetetlen eszközöket a szolgáltató nem bízza a felhasználókra, ő maga őrzi azokat.

Ez azért visszás, mert a régi mondás, miszerint „nem a te privát kulcsod, nem a te kriptód” jól érzékelteti, hogy ha nem rendelkezünk ezzel az azonosítóval, akkor valóban nincs – teljes – kontrollunk a digitális vagyonunk felett. 

Ráadásul a PayPal új szolgáltatásával csak venni és eladni lehet kriptopénzeket, vagy egy szolgáltatónál az említett váltás segítségével eladni, szabadon küldözgetni tetszőleges címekre – ahogy tehetjük egy hagyományos kriptopénz-tárcával – viszont nem lehet.

Ez ismét olyasmi, ami kissé, sőt, nagyon is ellentétes a terület szellemiségével, hiányzik a teljes pénzügyi szabadság.

A kriptopénzek legfontosabb eszméje a decentralizáció, a központi irányítás hiánya sem teljesül, márpedig ha van valami, amiből a továbbra is ismeretlen Bitcoin-alapító, Satoshi Nakamoto nem engedett, az a peer-to-peer, vagyis felhasználó és felhasználó közötti, független rendszer. 

Mindennek fényében felmerül a kérdés, hogy mi lehet a Paypal célja ezzel a lépéssel. A pontos választ jó eséllyel sosem tudjuk meg, ám könnyen lehet, hogy két, kézenfekvő motiváció áll a háttérben. Az egyik minden bizonnyal a húszas éveik elején járó generáció csalogatása, a mai fiatalok együtt nőnek fel a 2009 óta létező kriptopénzekkel, a klasszikus pénzintézetekbe vetett bizalmuk pedig nem kifejezetten erős. 

A másik, életszerűnek tűnő motiváció egész egyszerűen az, hogy a Paypal nem akar kimaradni a terület jelentette lehetőségekből, a kriptopénzek így is, úgy is egyre több figyelmet kapnak. Arról nem is beszélve, hogy világszerte megszámlálhatatlan médiamegjelenést értek el a bejelentés óta, ha ez egy médiahack-kísérlet volt, akkor példátlan sikerrel zárult.

De jól járt maga a piac is, a közel fél éve 11 000 dollár körül mozgó kriptovaluta hirtelen áttörte a 12 000-es határt, sőt, egészen 13 000-ig száguldott, október utolsó napján pedig rövid időre ugyan, de még a 14 100 dollárt is elérte, ezen az értékén legutóbb 2018 januárjában járt. 

Ez utóbbi szám azért különösen fontos, mert a korábbi tapasztalatok alapján amennyiben magasabb értéken zár egy adott hónapot a kriptopénz, mint a korábbi legmagasabb havi záró érték, akkor új csúcsok következnek. Az eddigi legmagasabb árat a 2017-ben elért húszezer dollár jelentette, meglátjuk, most meddig mehetünk el. Az biztos, hogy a Paypal döntése sokat tett a piac fejlődéséért, akár látunk új rekordokat még idén, akár nem. 

Györfi András,
a Kriptopénz ABC című ismeretterjesztő kötet szakmai szerkesztője, társszerzője, a Kripto Akadémia szerkesztője.

A vendégszerzők külsős szakértők, nem a Forbes szerkesztőségének tagjai, véleményük nem feltétlenül tükrözi a Forbesét.