Na, valahogy így lett Mészáros Lőrinc a leggazdagabb magyar

2020-ban egy sikeres nyomtatott magazinból tudod meg, hogy Mészáros Lőrinc Magyarország leggazdagabb embere, immár másodszor. Ezt azért nehéz lett volna előre látni. Nem úgy értem, hogy tavaly nehéz lett volna […]


Bővebben

Unsplash

Nagyot ugrottak a bérek felfelé, ennyi most a bruttója egy átlagos magyar munkavállalónak

A növekvő minimálbér, a garantált bérminimum és a munkaerőhiány is felfelé hajtja a magyar átlagkeresetet, ami 11,6 százalékkal magasabb, mint egy évvel ezelőtt volt, egész pontosan bruttó 365 100 forint.

A növekedés idén is folytatódik, de az ütem lassulhathat az infláció miatt – derül ki a Portfolio elemzéséből a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján. Közfoglalkoztatottak bérezése nélkül számolva az átlagkereset még több, 375 300 forint volt 2019 októberi KSH-adatok alapján. Az átlagkereset nettó összege kedvezmények nélkül 242 800, kezdezményekkel 252 200 forintra rúg.            

A minimálbér és a garantált bérminimum is 8-8 százalékkal nőtt a közszférában, de a versenyszférában is 11 százalék körüli volt a béremelkedés.

A béremelkedéseket azonban nagyban befolyásolja a növekvő infláció is, ami 2019 szeptemberéről októberére 3,4 százalékra emelkedett, de a keresetek vásárlóereje töretlen.

Ami 2020-at illeti, a legtöbben 8-10 százalékos béremelkedésre számítanak, de lassuló ütemben, hiszen a szabad álláshelyek csökkenése miatt nem lesznek már olyan jó helyzetben a munkavállalók, mint egy éve. Az infláció továbbra is 3 százalék körül marad.


 

Arra fókuszálunk, hogy mi az emberek természetes erőssége, és a vezetőségi időnket arra szánjuk, hogy megpróbálunk lehetőséget találni nekik, hogy minden nap használhassák ezeket az erősségeiket.

Sheryl Sandberg, a Facebook ügyvezető igazgatója