Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Nagy befektetési étvágy és stabil növekedés jellemzi a régiós bankpiacot

A közép- és kelet- európai és balti térség bankszektorának teljesítménye továbbra is biztató – derül ki a Deloitte könyvvizsgáló közleményéből.

A banki fúziók és felvásárlások dinamikájáról készült elemzésük 2015-2019 szeptembere közötti időszakra vonatkozóan vizsgálta Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Magyarország, Románia, Szlovénia, Horvátország, Bulgária, Szerbia, Ukrajna, Bosznia és Hercegovina, Albánia, valamint Észtország, Lettország és Litvánia bankszektorát.

Átlagosan 20 százalék fölötti, stabil tőkemegfelelési mutatók jellemezték az országok bankpiacait, míg a nem teljesítő hitelek aránya és mértéke tovább csökkent. A bankszektor jövedelmezősége számos országban különösen magas, történelmi szintre emelkedett, a sajáttőke-arányos nyereség átlagosan 11% volt és mind a 15 ország bankszektora pozitív eredménnyel zárta a tavalyi évet. Ezen pozitív tendenciákat jelentősen támogatta a stabil gazdasági növekedés, a javuló munkaerőpiaci körülmények és az intenzív hitelezési tevékenység.

A folyamatos digitális átalakulás mellett a bankszektorban tapasztalható másik meghatározó tendencia a bankpiaci konszolidáció. A Deloitte a régiós banki tranzakciós piac aktív szakértői résztvevőjeként azt tapasztalja, hogy mind az eladói, mind a vevői oldalon megvan a stabil tranzakciós elképzelés és a felvásárlók jelentős pénzügyi tartalékokkal rendelkeznek.

A fentiek tükrében a régiós banki piacon további tranzakciós aktivitás növekedés várható. 

A felmérés további megállapításai:

  • A tranzakciók számát tekintve a régiós banki fúziók és felvásárlások legaktívabb piacai a közép- és kelet-európai régióban 2015 és 2019 szeptembere között Ukrajna (14 tranzakció), Szerbia (11), Lengyelország (10), Románia (10), és Magyarország (8) voltak.
  •   A régióban a legaktívabb felvásárló a magyar OTP Bank volt (8 tranzakcióval), amelyet a lengyel állam követ, 2015 óta 4 felvásárlást hajtott végre a PZU-n és az Alior Bankon keresztül.
  •  Legaktívabb eladók a régióban a Société Générale (6 tranzakció), a Raiffeisen (5 tranzakció) és a görög bankok voltak: a Piraeus Bank, a National Bank of Greece, az Alpha Bank és az Eurobank együttesen 12 bankot adtak el 2015 és 2019 szeptembere között

Las Vegas az a hely, ahol a pénz tényleg tud beszélni. Azt mondja: viszlát.