Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

“Meg kellett venniük”, hát meg is vették ezt a két bankot Csányiék

Az OTP bolgár leánybankja, a DSK Bank EAD többségi tulajdont szerzett a francia Société Générale bolgár leánybankjában, valamint többségi részt vásárolt egy albán pénzintézetben is. 

Adásvételi szerződést írt alá az OTP Bank bulgáriai leánybankja, a DSK Bank EAD a Société Générale (SocGen) Csoporttal annak bolgár leánybankja, a Société Générale Expressbank AD („SGEB”) 99,74 százalékos részesedésének, valamint annak egyéb bolgár leányvállalatainak megvásárlásáról, áll a BÉT honlapján. Az OTP Bank 2003 óta van jelen Bulgáriában, azóta folyamatosan nyereségesen működik.

A döntés nem volt váratlan, a Forbes áprilisban megjelent A világ milliárdosai különszámában mi is írtunk arról, hogy az OTP Csoport bevételeinek jelenleg 45 százaléka származik külföldről, a cél viszont a 70 százalék elérése. Áprilisi anyagunkhoz Simonyi Tamással, a KPMG szenior igazgatójával is beszélgettünk, aki elmondta: azzal, hogy a nyugati nagy bankok visszahúzódnak a kisebb, szabdalt piacokról (ilyen például a Balkán), iparági pletykák szerint nemcsak a kis helyi bankok, hanem értékes nagy bankok is a piacra kerülhetnek.

Ilyenek szerinte a Société Générale régiós portfóliójának bankjai is, melyekről azt mondta: nem csak lehet, hanem kifejezetten kell is, hogy az OTP célpontjaivá váljanak.

A SGEB 6,7 százalékos piaci részesedésével a bolgár bankszektor 7. legnagyobb szereplője, univerzális bankként a lakossági és vállalati szegmensben egyaránt aktív, áll a közleményben.

A másik ma bejelentett tranzakció egy albán ügylet: az OTP szintén a SocGen csoporttal állapodott meg a Banka Societe Generale Albania SH. A. („SGAL”) 88,89%-os részesedésének megvásárlásáról. Az SGAL közel 6%-os piaci részesedésével Albánia 5. legnagyobb bankja. Univerzális bankként a lakossági és vállalati szegmensben egyaránt aktív.

A tranzakció pénzügyi zárására várhatóan 2018. negyedik negyedévében kerülhet sor a szükséges hatósági engedélyek megszerzésének függvényében.

A Société Générale és az OTP Bank további tárgyalásokat folytat egy együttműködési megállapodás megkötéséről is, elsősorban befektetési banki, tőkepiaci, finanszírozási és nemzetközi banki szolgáltatások területén. Ezek a szolgáltatások a közlemény szerint Bulgária és Magyarország mellett Albániát és Horvátországot érintenék.

Borítókép: The Orbital Strangers Project

Oszd meg!