fotó: Niels Steeman // Unsplash
Fotó: fotó: Niels Steeman // Unsplash
Pénz

Milliomosok a magyar nyugdíjpénztártagok

Forbes
2019. augusztus 13. 6 perc olvasás

Összesen 1,4 milliárd forintnyi nyugdíjvagyon volt június végén a Pénztárszövetséghez tartozó hazai nyugdíjpéztáraknál, ami egy pénztártagra vetítve 1,29 millió forintos átlagos megtakarítást jelent. Ebből önmagában még nem lesz óriási nyugdíj, de vannak kedvező tendenciák: az utóbbi hónapokban a céges befizetések is nőttek.

Kiemelkedő vagyongyarapodást értek el a második negyedévben az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségével együttműködő önkéntes nyugdíjpénztárak: az összvagyonuk 5,8 százalékkal 1 398 milliárd forintra nőtt.

A munkáltatók a március végi helyzethez képest a második negyedévben jelentősen, 33 százalékkal emelték hozzájárulásaik mértékét, ugyanakkor éves összevetésben az állami támogatásnak tekinthető adóvisszatérítéssel ösztönzött egyéni és munkáltatói befizetések is csökkentek.

A pénztártagok számára az egészségmegőrzés továbbra is kiemelten fontos, ezt jelzi, hogy az egészségpénztáraknál az egyéni befizetések éves összevetésben 15,5 százalékkal 12 milliárd forintra nőttek.

Az egyik leglényegesebb mutató, a vagyongyarapodás alapján a második negyedévben is jól teljesítettek az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségéhez (Pénztárszövetség) tartozó önkéntes nyugdíjpénztárak. Az összesített vagyonuk június végén 1398 milliárd forintot tett ki, ami éves összevetésben 5,8 százalékos emelkedésnek felel meg.

„Az 5,8 százalékos vagyongyarapodás kiemelkedően jó eredmény a továbbra is alacsony kamat- és hozamkörnyezetben. Az egy pénztártagra jutó átlagvagyon 6,61 százalékkal 1,29 millió forintra nőtt.”

Ezt Kravalik Gábor, a Pénztárszövetség elnöke mondta, hozzátéve, hogy a pozitív hozam mellett ebben továbbra is szerepe van annak, hogy a Pénztárszövetséggel együttműködő önkéntes nyugdíjkasszák taglétszáma minimális mértékben, 0,8 százalékkal 1,081 millióra csökkent.

Miért érdekeljen húszévesen a nyugdíj?

Újra fokozzák a befizetéseiket a munkáltatók

Bár az összvagyon jelentősen nőtt, az évi 20 százalékos, maximum 150 ezer forintos adóvisszatérítéssel ösztönzött nyugdíjcélú befizetések összege továbbra sem érte el a korábbi években megszokott szinteket. A munkáltatóktól kiemelkedő növekedéssel, 33 százalékkal több tagdíj érkezett az előző negyedévhez képest, de éves összevetésben még ezzel együtt is jelentős a visszaesés. A munkáltatói hozzájárulások féléves összege a tavalyihoz képest több mint 24 százalékkal 15 milliárd forintra mérséklődött. A pénztártagok az idei év első hat hónapjában 28 milliárd forintot tettek félre, ami a múlt évi tagdíjbefizetésekhez képest alig változott, mindössze 3,2 százalékos csökkenést mutat.

Kravalik Gábor szerint a pénztártagok bizalma és elkötelezettsége rendületlen és továbbra is jelentős erőfeszítéseket tesznek nyugdíjfelkészülésük érdekében. Ezzel párhuzamosan a második negyedév azt is megmutatta, hogy ebben a munkáltatók továbbra is mellettük állnak: a vállalati befizetések fokozása azt jelzi, a felelős munkáltatók az éve eleji visszafogott juttatások helyett a második negyedévben már komoly összegeket fordítottak az előtakarékosság támogatására. Kravalik arra számít, hogy:

„A szociális hozzájárulási adó júliustól 2 százalékkal csökkent kulcsa még idén további lökést adhat a vállalati befizetések növekedésének.”

Egyre többet szánunk egészségre

A Pénztárszövetség elemzése szerint a szervezethez tartozó egészségkasszák 54,3 milliárd forintos összvagyonnal zárták a második negyedévet, ami 1,8 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A tagok számára jól láthatóan kiemelt szempont az egészségmegőrzés, amelyben a pénztáraknak kulcsszerep jut. Ezt mutatja, hogy az egészségkasszáknál az egyéni befizetések összege az egy évvel ezelőttihez képest 15,5 százalékkal 12 milliárd forintra nőtt. A tagok által igénybe vett szolgáltatásokra eközben az idei első félévben több mint 4 millió esetben, alkalmanként közel több mint 5 700 forintot fizettek a kasszák.

Az önkéntes nyugdíjkasszákhoz hasonlóan a munkáltatói befizetések az egészségpénztáraknál is a második negyedévben lódultak csak meg jelentősen, az év első három hónapjának eredményét 70 százalékkal szárnyalva túl. A képet itt is árnyalja, hogy az idei vállalati tagdíj-hozzájárulások 3,5 milliárd forintos összege így is 56,4 százalékkal múlja alul a tavalyi befizetési szintet. A munkaadók szerepvállalásának mértékét az egészségkasszák esetében tovább árnyalja az is, hogy az idéntől egyre több cég úgynevezett célzott szolgáltatás formájában járul hozzá dolgozói egészségmegőrzéséhez, ezen a jogcímen fél év alatt további 400 millió forint folyt be a tagok speciális támogatási számláira.

Évi 20 százalék az államtól

A második negyedévben a munkáltatói befizetések egyértelmű fokozódása azért sem meglepő, mert ezek még mindig az egyik legjobb alkalmazottaknak adható béren kívüli juttatásnak minősülnek. „Azok a tagok, akik a munkaadójuktól kapnak hozzájárulást a pénztári megtakarításukhoz, a kérdéses összeg után is érvényesíthetik az egyéni takarékoskodóknak régóta járó 20 százalékos, akár évente 150 ezer forintos adóvisszatérítést. 100 forintra vetítve a pénztári munkáltatói hozzájárulás így akár 10 százalékkal kedvezőbb megoldás lehet, mintha az adott összeget bérként kapná meg a dolgozó” – emelte ki Kravalik Gábor.

A Pénztárszövetség arra számít, hogy a reálbérek emelkedése, a pénzügyi tudatosság fokozódása miatt a jövőben növekedik a nyugdíj- és egészségpénztári takarékoskodók száma.

A világon mindenki tart a nyugdíjas évektől. A magyarok egy kicsit jobban