Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fotó: Nursultan Kipshakbayev / Unsplash

Milliárdos vagyont halmozott fel a Kazahsztánból elmenekülő volt elnök és lánya családja

A Forbes globális listáján jegyzett kazah milliárdosok a rendszer eddigi kegyeltjei, vagyonuk alaposan megcsappant az erőszakig fajuló tüntetések miatt. A legtöbbet – pénzben – a volt elnök családja vesztette.

Négy kazah milliárdos, köztük a volt államfő lánya és veje is 3 milliárd dollárral lettek szegényebbek január 4-e óta, írja anyalapunk, az amerikai Forbes. Az egyre emelkedő gázolajárak miatt indult tüntetések a volt miniszterelnök, Nursultan Nazarbayev korrupt rendszere ellen fordultak.

A két legnagyobb kazah bank, a Kaspi és a JSC Halyk Bank részvényei nagyot zuhantak, miután a tüntetők középületeket gyújtottak fel és köztéri szobrokat fejeztek le. Benjamin Godwin, Közép-Ázsia kutató és a brit Politikai Kockázatkezelő (PRISM) elemző osztályának vezetőjének jelentése szerint a Nazarbayev család január 5-én elhagyta Kazahsztánt és öt magángépen Moszkvába indult, hogy Putyin-szimpatizánsként kaphasson védelmet.

Vyacheslav Kim, a Kaspi Bank legnagyobb részvényesének és egyben elnökének vagyona 1,4 milliárd dollárral csökkent, mivel a Kaspi részvényei két nap alatt 30 százalékot zuhantak. Ezzel a milliárdos becsült vagyona jelenleg 4,2 milliárd dollár.

Mikhail Lomtadze, grúz származású kazah állampolgár, a Kaspi vezérigazgatója is ugyanennyit vesztett: becsült vagyona 5,2 helyett 3,8 milliárd dollárra zuhant január 4. és 6. között.

A Kapsi részvényeinek ára egy jelentés után kezdett zuhanni, amelyből kiderült, hogy a Kaspi és a Halyk nem fog nyugdíjalapot fizetni a kormány által elrendelt veszélyállapot végéig, amely egyelőre január 19-ig tart.

A kazah Sherlock Holmesék

Nazarbayev lánya, Dinara és férje, Timur Kulibaev összesen nagyjából 200 millió dollárt veszítettek el, amikor a JSC Halyk részvényei 16 százalékot zuhantak. A pár, akiknek a vagyonát a Forbes 3,1 milliárd dollárra becsüli, a bank részvényeinek jelentős részét birtokolja. Timur Kulibaev Kazahsztán természeti ásványainak kitermelésével nyerte el székét a Samruk-Kazyna Nemzeti Jóléti Alapjánál és később az orosz nagyvállalat, a Gazprom belső körében is 1992-ben.

Kazahsztán privatizációjának kezdetén Kulibaev hozta létre az Altyn Alma befektetési csoportot, hogy az ország növekvő lehetőségeit kihasználhassa, amely később Almex LLP néven vált ismertté. Kulibaev 2004-ben vált sikeresség, amikor eladta Kar-Tel nevű cégét 350 millió dollárért a Vimpelcom-nak.

Mi várható Nazarbayev számára, aki 1990 és 2019 között vezette Kazahsztánt? Már „nem politikai tényezőként van jelen” – mondta Godwin, aki szerint ez a „változás első stádiumának vége.” A második stádium az elemző szerint „rettentően összetett,” mivel a Nazarbayev család jelenléte átszőtte a kazah posztszovjet kapitalista rendszert. Az elkövetkező időszak azonban változást hoz majd.

A Nazarbayev család akár még London segítségét is kérheti. Az Open Democracy jelentése szerint a család 450 millió dollár összértékű luxusingatlant tulajdonol az Egyesült Királyságban.

A Source Material szerint Nazarbayev és fia a tulajdonosai a Baker Street 221b-nek, amely a híres detektív, Sherlock Holmes lakhelye.

Az ismert épület persze csak egy aprócska része a család londoni birtokainak. 2020 áprilisában a Forbes írt arról az akcióról, amelyben egy állami szerv sikerteletül keresett választ arra, miért tulajdonol a Nazarbayev-család három, 52, 43 és 12 millió dolláros értékű ingatlant.

Borítókép: Kazahsztán. Nursultan Kipshakbayev / Unsplash

Oszd meg!