Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Edgeplorer / 123RF

Mától minden számlát lát a NAV

 Új, teljesen online korszak kezdődik a NAV életében, amelyben az adóhivatal már minden számlát lát. A március 31-ig tartó szankciómentesség lejártát követően továbbra is méltányosan, az adózóval együttműködve jár el a NAV – adta hírül az MTI.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) április 1-jétől minden számla adatát megkapja azonnal, online módon, a beérkező adatok révén pedig több módon is segíti a vállalkozásokat – mondta az MTI-nek Izer Norbert, Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.

Nemcsak az adóhivatal újfajta szolgáltatásai, mint a papírmentes számlázás vagy az áfabevallási-tervezetek kiajánlása segítik a tisztességes vállalkozásokat, hanem a csalárd adózók kiszűrése, a feketegazdaság visszaszorítása is.

A cél, hogy ne érje meg adóelkerüléssel próbálkozni, hiszen az adóhivatal az online eszközei révén ezt azonnal észleli.

Ami az adatvédelmet illeti: április 1-től már a lakosság részére kiállított számlákat is teljes körűen látja az adóhivatal, de csak anonim módon, a magánszemély vásárlóról ugyanis semmilyen adat nem kerül be az adóhivatal online számla rendszerébe.

A vállalkozások jelentős többsége már a határidő előtti hetekben átállt az új rendszerre. Az államtitkár elmondta, hogy a szankciómentes időszak lejártát követően is a mulasztás körülményeit, súlyát, gyakoriságát mérlegelve, méltányosan jár el a NAV. Nem a mulasztási bírság kiszabása a cél, hanem az adatszolgáltatás szabályszerű teljesítése.


Oszd meg!

"Az üzlet üzleti része sosem érdekelt igazán"

Hugh Hefner, a Playboy magazin alapítója