Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

bitcoin_pixabay

Már ezer milliárd dollárt ér a kriptopiac – ez több, mint a svájci GDP

Ötszörésére hízott egy év alatt a kriptovaluák piaca, már a világ 6. legnagyobb cége és 17. legnagyobb gazdasága lenne.

Csütörtökön újabb 6,7 százalékkal nőtt a kriptovaluták értéke, ezzel a piacuk összességében már több mint ezer milliárd dollárnál tart. Egy bitcoint jelenleg rekordáron, 38 ezer dollár fölött jegyeznek, pedig hétfőn még 33 ezer alatt volt

Az utóbbi egy évben 500 százalékkal emelkedett a kriptovaluták értéke. A rali hátterében több tényező áll: az intézményi befektetők térnyerése, a piacon lévő pénzbőség és az, hogy a kriptopiac jó alternatív befektetési lehetőség a mostani hozamsivatagban. Minderről itt írtunk bővebben:

20 ezer dolláros csúcson a bitcoin – új lufi vagy reális árfolyam?

A kriptovalutákat azonban különösen fenyegeti az árfolyamingadozás veszélye – figyelmeztetett Nick Cawley, a Daily FX stratégája a Business Insiderben. Ez az ingadozás azonban az utóbbi időben elkerülte a kriptovalutákat, és csak a robbanásszerű értéknövekedés jellemző. Decemberben még a bitcoin 20 ezer dolláros árfolyamáról cikkeztünk, a mára elért ezer milliárd dolláros összérték azonban már nagyobb, mint az egész svájci gazdaság.

A hatodik legnagyobb cég lenne a világon

Hogy kontextusba helyezzük az ezer milliárd dolláros értéket, megnéztük, hogy hányadik legnagyobb cég és gazdaság lenne a kriptopiac. Ha a nyilvánosan jegyzett cégek piaci kapitalizációját nézzük, akkor a hatodik legértékesebb lenne a kriptó az Apple, a Saudi Aramco, az Amazon, a Microsoft és a Google után. Elon Musk Teslájánál például közel 30 százalékkal ér többet a kriptopiac. Az országok nemzeti össztermékét nézve pedig a világ 17. legnagyobb gazdasága lenne, közvetlenül Hollandia előtt végezne.

S még nem látni a rali végét. Ekkora árfolyam-emelkedés után törvényszerű a korrekció, a legtöbb szakíró szerint akár napokon belüle elindulhat az esés. Azonban ebből nem sok látszik, ugyan a drágulás napon belül néha meg-megtorpan, egyelőre azonban kitart: a bitcoin már a 40 ezer dolláros szinttel szemezget.

A JPMorgannél egyébként azzal számolnak, hogy az árfolyam akár 146 ezer dollárig is felkúszhat az év végéig, ha a befektetők az arany helyett a kriptovalutában találják meg a biztonságos lehetőséget a befektetésre. Igaz, a JPMorgan szerint nem valószínű, hogy ilyen magas árfolyam sokáig fenntartható lenne.

Jamie Dimon, a JPMorgan vezérigazgatója korábban Bitcoin-ellenes volt

A kriptovaluták közül a Bitcoin a legnépszerűbb, ennek összértéke jelenleg 700 milliárd dollár. Az ezt követő Ethereum, amely 800 százalékos növekedést könyvelhetett el az elmúlt egy évben, jelenleg 1228 dolláros árfolyamon áll, a piaci kapitalizációja pedig 138 milliárd dollár.

Borítókép: Pixabay


“Minél messzebbre nézel hátra, annál messzebbre látsz előre.”