Na, valahogy így lett Mészáros Lőrinc a leggazdagabb magyar

2020-ban egy sikeres nyomtatott magazinból tudod meg, hogy Mészáros Lőrinc Magyarország leggazdagabb embere, immár másodszor. Ezt azért nehéz lett volna előre látni. Nem úgy értem, hogy tavaly nehéz lett volna […]

Bővebben

fotó: Freddie Collins// Unsplash

Már akár este, otthonról is nyithatunk bankszámlát, vagy feltámaszthatjuk a régit

Újított az MNB: január 1-je óta már otthonról is nyithatunk bankszámlát, elég hozzá egy jól sikerült szelfi, egy kép péládul a személyinkről vagy jogosítványunkról, és pár személyes adat. A reform azoknak is kedvez, akik legalább két éve nem nyúltak egy számlájukhoz.

A pénzmosásról és terrorizmusfinanszírozásról szóló, EU-s szabályok alapján implementált MNB-rendeletet szemlézte a Portfolio.hu. A cikkből kiderül, hogy a rendelet lehetővé teszi a nem valós idejű ügyfélátvilágítást, azaz például az otthoni, online számlanyitást. A folyamat a Revolut-számlák megnyitásához hasonló, és csak pár percbe telik. Bizonyos esetekben a személyes adatok (pl. anyja neve, születési dátum) megadására sincs szükség, mert a rendszer azt automatikusan beolvassa a személyi okmány fotójáról, vagy az aktivált e-személyi NFC chipjével.

A számlanyitási kérelmet ez után, nyitva tartási időben a bank kezeli, ugyanakkor az online nyitott számla aktiválás után is csak korlátozott hozzáférésű marad – korlátozott a készpénzfelvétel, és a tízmillió forint feletti ügyletek –, a teljeskörű használhatósághoz továbbra is valós idejű online megoldás vagy személyes ügyintézés szükséges.

Persze az átlagember nem nyit túl gyakran számlákat. Sőt vannak, akik bizonyos számláikat évek óta nem használták – ez az opció nekik is hasznos lehet, hiszen a idén június 27-ig a bankok a legalább két éve nem használt számlák tulajdonosait kötelesek újraazonosítani. Az ügyfelek, hogy továbbra is hozzáférjenek adott számlájukhoz, a netbankjukon keresztül január 1-je óta azonosíthatják magukat.

 

Arra fókuszálunk, hogy mi az emberek természetes erőssége, és a vezetőségi időnket arra szánjuk, hogy megpróbálunk lehetőséget találni nekik, hogy minden nap használhassák ezeket az erősségeiket.

Sheryl Sandberg, a Facebook ügyvezető igazgatója