Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A bankkártya, amellyel külföldön is ingyen vehet fel pénzt

Még csak másfél éves, de már elképesztően sikeres Európában egy olyan prepaid, tehát feltöltős bankkártyához kapcsolt applikáció, amellyel komoly spórolást érhetnek el az ügyfelek, a magyarok is. A Revolut alapítása óta azt ígéri, hogy – a bankokkal ellentétben – nem húz le a botrányosan rossz devizaátváltásokkal. Pár hónapja azt is mondták, hogy náluk minden ingyenes, de mára azért feltűntek kisebb költségek, amelyekkel számolni kell.

A magyar piac a havi két ingyenes készpénzfelvétel miatt speciális, de még hazai használat esetén is lehet olyan helyzet, amikor jól járunk a Revoluttal. Például ha a két ingyenesen túl egy következő készpénzfelvételre szorulunk, vagy ha csak a hitelkártyánkon van keret és arról vennénk ki készpénzt. Mindkettő nagyon drága lehet a magyar bankoknál, a Revolutról viszont – egy határon belül – az egész világon ingyen lehet készpénzt kivenni az ATM-ekből. Akkor is jól jön, ha például egy családtagunk megszorul a hétvégén, pénzre van szüksége. Egy pillanat alatt tolhatunk neki pénzt a mi Revolutunkról az övére, és már mehet is az ATM-hez felvenni a szükséges összeget, vagy fizethet a kártyájával.

Így kell igényelni 

Az applikáció letöltése után tudunk kártyát igényelni. Minden ügyintézést az appon keresztül történik, és itt látjuk majd az egyenlegünket. A fizikai bankkártya megérkezésétől függetlenül tudjuk használni a virtuális kártyánkat – például azonnal tudunk küldeni pénzt más Revolut felhasználóknak. Az azonnal itt azt jelenti, hogy a teljesülés is azonnali. A fizikai és a virtuális kártya ugyanaz gyakorlatilag.

revolut_app

Vannak költségek, de így is olcsóbb

Magyar ügyfélnek annyi költsége persze mindenképp van, hogy először fel kell töltenie a prepaid Revolut kártyát. Ez egy mozdulat az appban,  a tranzakció bankkártyás fizetésnek számít. De mivel a Revolut kártya egyelőre csak dollárban, euróban, vagy fontban vezethető, kikerülhetetlen, hogy a feltöltéskor a saját bankunk devizakonverzióján már bukunk. A magyar bankok többsége ugyanis nagyon rossz árfolyamot alkalmaz, a középtől 2-3 százaléknál gyengébb sem rendkívüli. Okosan használva a Revolutot viszont további költségünk nincs.

Ez a legelőnyösebb például, ha eurós országba utazunk. Ha ott magyar forintos bankkártyával fizetünk, költségben ugyanott vagyunk, mintha feltöltjük a Revolutot és azt használjuk – mindkettőnél lesz egy devizás bankkártyás fizetésünk. De ha készpénzt kell felvennünk külföldön, a magyar kártyás ATM-használat borzasztóan drága (akár több ezer forint egy 20 ezer forint körüli kivét), a Revoluttal viszont ingyenes. Fizetésre tehát lehet a magyar kártyát is használni – ha kapunk a költések után valamiféle visszatérítést, pontokat, akkor érdemes is. A Revolut lehet a tartalék, de az ATM-használathoz célszerű pénzt tolni a Revolutra.

revolut1

Ha nem eurós országban vagyunk, egy újabb átváltáson is át kell essünk. Ez a konverzió a Revoluttal hétfőtől péntekig az aktuális bankközi devizaárfolyamon történik – ennél nincs is jobb. (Magyar kártyánál a kártyacég árfolyamát alkalmazzák, ez se vészes, de nem az aktuális devizapiaci kurzus.) A Revolut ugyanakkor nemrég bevezette, hogy hétvégén, amikor a globális devizapiac zárva van, csak a “lehető legjobb” árat tudja adni. Ez elég tág fogalom, de múlt heti tesztünk alapján kevesebb mint fél százalékkal volt ez a kurzus rosszabb annál, mint ahol pénteken a záráskor a devizapiacon az adott devizapár (font/euró) forgott.

A Revoult volt az első nagyobb fintech startup Londonban, amely nyár elején a brexit után tudott pénzt bevonni befektetőktől. Ez egy 6,75 millió angol fontos tranzakció volt, jövőre akarnak egy jóval nagyobbat. Az elmúlt hetekben leállították a kártyakibocsátást, várólistára kerültek az igénylők, mert vitába keveredtek egyik háttérszolgáltatójukkal. Hamarosan saját kártyakibocsátó licencük lesz, onnantól ilyen problémájuk elvileg nem lehet.

A Revolut kondícióira ugyanakkor nagyon oda kell figyelni, mert egyre gyakrabban változtatgatnak és nem épp ügyfélbarát irányba. Az ingyenes készpénzfelvét havi limitjét levitték 500-ról 200 angol fontra és az eddig teljesen ingyenes kártyakibocsátást és postázást is kukázták. Aki ma igényel Revolutot, már 7 eurót kell fizetnie, hogy fizikailag készhez kapja a kártyáját. Még egy új költség jött be: csak debit kártyával ingyenes a Revolut feltöltése, de hitelkártyánál felszámolnak egy százalékot.

Ezzel együtt nagyon megéri a gyakran utazóknak, második kártyának tökéletes, pénzkímélő megoldás.

Oszd meg!