Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Kristo Kaarmann, a Transferwise alapító-vezérigazgatója. Fotó: Orbital Strangers

Már 3,5 milliárd dollárra értékelik a Budapesten duplázó Transferwise-t

Újabb befektetőkkel a tőzsde felé kacsint a Transferwise.

Újabb három befektető érkezett az olcsó nemzetközi átutalásokkal taroló Transferwise-ba és két meglevő tulajdonos is vett részvényeket a most zárult másodlagos tőkeemelési körben – jelentette be a társaság ma hajnalban. Ezzel beigazolódtak az elmúlt hetekben megjelent sajtóértesülések, igaz, azok egy picivel magasabb cégérték melletti finanszírozásról szóltak. A SkyNews 3,75, a Reuters 4 milliárd dollárt szellőztetett, a hivatalos bejelentés azonban arról szól, hogy a 292 milliós tranzakcióval 3,5 milliárdra értékelik a céget a most bevásárló befektetők.

Ez is azt jelenti, hogy a Transferwise értéke az előző kör óta, másfél év alatt a duplájára nőtt.

Az új érkezők két amerikai és egy európai kockázatitőke-alap: a Lead Edge Capital, a Lone Pine Capital és a Vitruvian Partners. Utóbbi a legismertebb, az elmúlt 13 évben olyan cégekbe fektettek, mint a Skyscanner, a Just Eat, vagy a Trustpilot.  Sosem titkolt céljuk a tőzsdei exit, a Just Eat 2014-es IPO-ja után tavaly a Farftech online luxusruha- és cipőkereskedőt vezették be londoni börzére.

Kristo Kaarmann, a Transferwise alapító-vezérigazgatója. Fotó: Orbital Strangers

Kristo Kaarmann, a Transferwise alapító-vezérigazgatója. Fotó: Orbital Strangers

A Transferwise mostani tőkebevonása nyomán tehát egyre jobban körvonalazódik, hogy a cég tőzsde felé tart, ezt erősíti a SkyNews néhány napja napvilágot látott értesülése is, amely szerint egy frissen és sikerrel tőzsdére vonult holland cég egyik vezetőjét igazolják le azzal a céllal, hogy felkészítse a vállalatot a nyilvános létre.

A Transferwise már nyereséges, de adatot még most is csak a 2018 márciusában zárult üzleti évről ad, akkor 77%-os növekedéssel 117 millió angol fontra emelkedő bevétele mellé 6,2 milliós profitot mutatott ki. A jelenleg világszerte 12 irodában 1600 munkatársat foglalkoztató cég a következő 12 hónapban újabb 750 embert tervez felvenni, ebben a budapesti iroda bővítése is benne van: itt duplázzák a létszámot, 400 főre.

Címlapról ajánljuk

Most startolt rá igazán a magyarokra a bankgyilkos unikornis

Nagy bejelentés: az OTP-nél indul a magyar Apple Pay

Oszd meg!