Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Most startolt rá igazán a magyarokra a bankgyilkos unikornis

Több tízezer magyar ügyfél legnagyobb megkönnyebbülésére jó nagy csúszással, de végre megérkezett a forintos feltöltés funkció a Revolut kártyára, mostantól valóban ingyen lehet vele az egész világon pénzt felvenni, átváltani, egymásnak küldözgetni. Már csak egy lépés választja el a Revolutot attól, hogy a legbátrabbak akár teljesen kiválhassák vele a magyar bankszámlájukat.

A londoni székhelyű, 2015-ben alapított Revolut egyike a nagyjából 40 fintech unikornisnak, vagyis egymilliárd dollár tőkeértékű startupnak. A  digitális, vagy mobilbanki műfajban az elsők között indulva nagyon rövid idő alatt tudott többmilliós ügyfélbázist építeni azzal, hogy a profi apphoz és ingyenes prepaid bankkártyához költségmentes, mindenkori bankközi középárfolyamon számolt devizaváltást és ingyen ATM-es pénzfelvételt biztosított már a kezdet kezdetén is. Ezeknél a szolgáltatásoknál a hagyományos bankok cerkája igen vastagon fog (különösen horror áron mérik a mai napig a külföldi ATM-pénzfelvételt), így a pénzügyileg tudatos ügyfelek hamar megrohanták a Revolutot.

Magyar júzerek számára azonban egészen mostanáig nem tudott teljesen ingyenes lenni a szolgáltatás, ugyanis a prepaid kártyára nem lehetett költségmentesen eljuttatni a forintot. Három alap devizanem, euró, dollár és font működik a Revolutnál, a feltöltéshez pedig ezek egyikére kell a pénznek érkeznie. Erre két kézenfekvő módszer van: utalni a Revolutnál levő nemzetközi bankszámlaszámunkra, vagy ott a bankkártyás feltöltés lehetősége.

Előbbi nagyon drága a magyar bankoknál, utóbbi pedig külföldi vásárlásnak minősül, amit általában deviza eladási árfolyamon számolnak el a magyar bankok, 1-3 százalékos veszteséget okozva az ügyfélnek.

Az elmúlt hónapokban a legtöbben a Transferwise segítségével utaltak a Revolutos számlájukra, de ennél is még az olcsóbb, lassabb verziónak is van egy 0,4-0,6 körüli költsége.

Bővíti magyar központját a Transferwise

A Revolut másfél éve ígérgeti, hogy hamarosan megnyitja a forintos feltöltést, több időpont is forgott már, de a tavaly év vége sem teljesült. Tegnap aztán futótűzként terjedt a magyar Revolut-felhasználók között a hír, hogy mindenféle bejelentés nélkül egyszerűen élesedett a várt funkció.

Az app már jópár hónapja átváltott magyar nyelvre, tegnap pedig a forint lett az alappénznem a magyar ügyfeleknek.

Leteszteltük, pillanatok alatt és problémamentesen megy a forint feltöltés a forint alapú számlára, minimum feltölthető összegként 3500 forintot ad meg a rendszer. Magyar bankkártyáról feltöltve azon a terhelés pont ugyanannyi, tehát valóban elindult az ingyenes forint alapú feltöltés, amit hitelkártyáról is költségmentesen végezhetünk, mivel a tranzakció nem készpénzfelvételnek, hanem vásárlásnak minősül.

A Revolut eddig leginkább a sokat utazóknak volt alapfelszereltség, de külföldről vásárlóknak, más devizában kártyával fizetőknek is olcsóbb volt ezt használni, mint a magyar bankok által kibocsátott kártyák többségét – legalábbis a devizapiacok kereskedési idejében, mert azon túl a Revolut is eltér picit a bankközi középárfolyamtól.

Mostantól itthoni készpénzfelvételre is jó tartalékeszköz lehet, hiszen ha elhasználtuk a magyar pénzintézetek által biztosított havi két ingyenes ATM-kivét lehetőségét, náluk a harmadik tranzakció elég drága mulatság. Ilyenkor elég pár másodperc alatt az appon feltölteni magyar kártyáról a Revolutot és azzal kivenni ingyen a készpénzt.

A hitelkártyával történő ATM-kivétet is keményen büntetik a magyar bankok, a hitelkártyás Revolut-töltést követő ATM-használattal ugyanakkor a hitelkeretből is díjmentesen készpénzhez juthatunk. Fontos azonban, hogy a Revolut ingyenes alapcsomagjában az ATM-felvétnek van egy havi 200 eurós limitje, a felett befigyel egy 2 százalékos díj.

Van pár probléma is azért 

Első blikkre az egyetlen dolog, ami miatt az átlagos magyar dolgozó nem tudja kikerülni Revoluttal a magyar bankot az, hogy még nem tudja rá utaltatni a munkabérét, nincs magyar bankszámlaszám. De itt van még a biztonsági kérdés is. Noha tavaly év végén nagy nehezen megszerezte Litvániában a banki licencet a Revolut,

ez most veszélybe került, mert több litván politikus nemzetbiztonsági kockázatot lát a cégben.

A gyors növekedéssel párhuzamosan komoly gondjaik vannak az ügyfélszolgálattal is, probléma esetén gyakran elérhetetlen a Revolut. Ez azért igen messze van attól, amit egy magyar bank nyújt.

A cég durva növekedési kényszerben van, mivel több hasonló szolgáltatóval versenyez – a brit Monzo és a német N26 még nem nyitottak a magyar ügyfelek irányába. Az elmúlt hónapokban több olyan hír is jött a Revolutról, ami arra utalt, hogy nem egyszerű az átállás a startup létről a globális banki státuszba. Márpedig csak ez lehet most a cél, amihez folyamatosan újabb és újabb tőkeinjekció szükséges. A nagy harci feladat most a Revolut vezetése számára az, hogy a nagy rohanásban kerülje a botrányokat, így tudnak a lehető legjobb feltételekkel újabb és újabb befektetői pénzekhez jutni. A nagyon gyors bővülés, a kikerülhetetlenség miatt a bukszák még könnyen nyílnak, de előbb-utóbb el kell kezdeni pénzt termelni is – ma még ettől messze van a Revolut, hiába van már majdnem ötmillió ügyfele (köztük több mint ötvenezer magyar), vastagon veszteséges.

Mindenezek alapján tehát ha meg is nyílik a lehetőség hamar, merészség lenne nagyobb összegeket náluk tartani, viszont kisebb összegek gyakori feltöltésével, a sok kiváló és ingyenes, vagy olcsó szolgáltatást (utasbiztosítás, a bátraknak kriptodeviza-kereskedés) kihasználva, okosan használva minden eddiginél jobb kiegészítő lehet a magyar felhasználók pénztárcájában és telefonján a Revolut-kártya illetve app.


A témában ajánljuk: 

Nagy bejelentés: az OTP-nél indul a magyar Apple Pay

Oszd meg!