Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Kristo Kaarmann, a Transferwise alapító-vezérigazgatója. Fotó: Orbital Strangers

Bővíti magyar központját a Transferwise

Duplázzák két év alatt a budapesti iroda létszámát 400 főre, itt van a leggyorsabban növekedő központ a cégen belül.

Új irodába költözött át a Transferwise, ami 400 főre van méretezve, vagyis a mostani közel száznyolcvan fős létszámot két éven belül több mint a duplájára szeretnék növelni – írja az Index.

Az észt alapítású, londoni központú fintech cég mérnöki állományának tíz százaléka (30 fő) Budapesten dolgozik, a legtöbben, úgy 110 fő, ügyfélszolgálati munkát látnak el, és erre a területre is magasan képzett, több nyelven beszélő embereket vesznek fel. Két éve még csak húszan voltak a magyar csapatban, a cégben pedig éppen egy nagyobb várost kerestek új központnak: kapóra jött Budapest, mert sok a jól képzett mérnök és jók a repülési kapcsolatok. Azóta itt növekednek leggyorsabban a vállalaton belül.

A bankok meg pukkadjanak meg

A Transferwise-ról és az alapító vezérigazgató Kristo Käärmannról 2016. júliusban írtunk a nyomtatott Forbesban, éppen a budapesti iroda bejelentésekor. Kristo Londonban dolgozott a Deloitte-nál, kapott egy vaskos év végi bónuszt, amit haza akart utalni az észt számlájára. Akkor durrant el az agya, amikor látta, hogy a 10 ezer fontjából eltűnt 500, mire átért a másik számlára. Az akkor még a Skype-nál dolgozó alapítótársa, Taavet Hinrikus ugyanígy járt, csak fordított irányba utalt.

Kristo Kaarmann, a Transferwise alapító-vezérigazgatója. Fotó: Orbital Strangers

Kristo Kaarmann, a Transferwise alapító-vezérigazgatója. Fotó: Orbital Strangers

Az ötletük az lett, hogy az ellentétes irányú pénzmozgásokat párosítják egymással: vagyis ha A utal Tallinból Londonba B-nek, C pedig Londonból Tallinba D-nek, akkor A pénze megy D-hez, B-é C-hez országon belül, igazából át se kell váltani a pénzt, a bankok meg pukkadjanak meg. A startupjukat 2011-ben alapították meg, 2017 óta nyereségesen működnek, és olyan befektetőik vannak, mint Richard Branson, Peter Thiel és Max Levchin.

A Reuters információ szerint a vállalat tőkeemelésre készül: 300 millió dollárt vonnának be a további gyors bővülés finanszírozásához körülbelül 4 milliárd dolláros értékelés mellett.

Oszd meg!