Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Lakáspiac: a kitartó vevők alkupozíciója javulhat

Mivel a járványhelyzet állandóan változik, nehéz hosszútávú következtetéseket levonni az ingatlanárakat illetően. A csökkent kereslet miatt azonban a kitartó vevők alkupozíciója jobb, mint a járvány előtt volt – derült ki az Ingatlan.com elemzéséből.

Ami a keresletet illeti, a portál adatai szerint március közepére durván megzuhant: február végéhez viszonyítva a látogatók száma 44, az érdeklődéseké pedig 59 százalékkal esett vissza. Mivel pedig az emberek minél kevesebbszer akarnak érintkezni egymással, a lakásvásárlások is lelassultak.

Advertisement

Március utolsó hetében a fent említett arányok viszont 11 és 13 százalékkal emelkedtek, azaz mintha lassacskán visszatérne az élet az ingatlanpiacba, ami egyébként a portál szerint bizony nem állt le: „A vevők és bérlők is új keresési szokásokat alakítanak ki, hogy minimálisra tudják szorítani a személyes kontaktust egy adásvételi vagy bérleti szerződés megkötéséig” – írják.

Forrás: Ingatlan.com

Balogh László vezető elemző szerint, bár a kevés vevő jobb alkulehetőségei miatt az árak alakulását nehéz előre látni, az elmúlt időszak visszafogott vételi és eladási kedve arra utal, hogy a piaci szereplők ideiglenesnek veszik a válságot, és inkább tolják az üzletet ahelyett, hogy lefújnák. „Az adatokból most már egyértelműen látszik, hogy az ingatlanpiacon az élet nem állt meg, csak átalakult.”

Kép: Nuno Alberto // Unsplash

 

"Minden paranoiás engem üldöz."