Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Brandon Griggs / Unsplash

Így hat a járvány miatti veszélyhelyzet az ingaltanpiacra

A lakáspiacon is szinte azonnali változást hozott a koronavírus-járvány és a veszélyhelyzet elrendelése: a trendeket nézve a kereslet csökkenést mutat, de a kínálatban nincs érdemleges visszaesés, sőt.

Kevesebb a vevő, de a magánszemélyek március 2-13. között 3,7 százalékkal több eladó lakáshirdetést adtak fel, mint az azt megelőző időszakban, írja közleményében az Ingatlan.com.

Az idén eltelt két és fél hónapban is bővült a kínálat a múlt év azonos időszakához viszonyítva, volt olyan hét, amikor 8-17 százalékkal nőtt a kínálat. Véleményük szerint

a kevesebb vevőnek és az elmúlt pár hétben növekvő eladási kedv miatt megjelenő friss kínálatnak köszönhetően a lakáspiac új, átmeneti korszakának nyertesei azok a vevők lehetnek, akik a piacon maradnak.

Általános és jelentősebb áresésnek egyelőre nincsenek jelei, de az alkalmi vételekből egyre több lehet a következő 2-3 hónapban.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt mondja: „A személyes tapasztalatszerzés helyett még inkább felértékelődik a valós és részletes információkat tartalmazó online hirdetések szerepe. A vevők ugyanis egyre tudatosabban, az elérhető információk és képek alapos áttekintése után választanak majd ki egy-egy lakást, amely valóban érdekli őket.”

Kevesebb lesz a személyes kontakt, de a piac nem áll le

Az ingatlanközvetítők szerepe is felértékelődhet a következő időszakban, mivel a segítségükkel már csak valódi eladási vagy vételi szándék esetén működnek együtt a tulajdonosok vagy a vevőjelöltek. „A gyakorlatban arra számítunk, hogy sok tulajdonos és vevőjelölt nem feltétlenül akar minden lehetséges partnerrel közvetlenül tárgyalni, hanem az eddiginél nagyobb arányban bízhatnak meg közvetítőket, és a segítségükkel az eddiginél több üzlet jöhet létre.”

Jelentősebb árleszállítás a teljes piacot nézve nem várható, ugyanakkor a korábbi évekhez képest sokkal gyakoribbá válhatnak az alkalmi vételek.

Valamint a vásárlók többet alkudhatnak a tulajdonosok által megszabott árból, hiszen aki valóban értékesíteni szeretné ingatlanát, az most 10-15 százalékkal kevesebb vevőre hagyatkozhat, mint a veszélyhelyzet előtt.

A vevői alkupozíció javulása olyan trend, ami már egy ideje látható a piacon, elsősorban az volt eddig az oka, hogy a szuperállampapír kedvező hozama a befektetési céllal vásárlókat elszívta a piacról, vagyis kevesebb lett a potenciális vevő. Erről Balogh László még a veszélyhelyzet kihirdetése előtt beszélt a Forbesnak adott interjújában.

Fontos, hogy a lakáspiac keresleti oldalán sem állt meg az élet. A kereslet csökkenése annak is köszönhető, hogy vannak, akik most elhalasztják lakásvásárlásukat, ráadásul a kevésbé komoly vételi szándékkal rendelkező ingatlanturisták is eltűnhetnek, írja a közlemény.

Új forgatókönyv az albérletpiacon

Az albérletpiacon pedig a lakáshotelek iránti kereslet lanyhulása hozhat komolyabb változást a következő időszakban. Balogh László azt mondja, hogy a koronavírus-járványnak egyik, már most látható hatása, hogy az idegenforgalomban komoly visszaesés jöhet. Ez pedig az elmúlt években rövid távú kiadásra szánt ingatlanok, vagyis a lakáshotelek tulajdonosait érinti. Körükben még nincs eladási pánik, ez jelenleg még nem is lenne indokolt.

Az ingatlan.com szakembere szerint a külföldi turisták számának visszaesése miatt a hosszabb távra kiadó lakásoknál lehet komolyabb kínálatbővülés.

Az elmúlt két hétben a magánszemélyek és közvetítők több mint 4 százalékkal több lakást hirdettek meg kiadásra, mint az azt megelőző két hétben. Ha a lakáshotelek tulajdonosai a közép-, illetve hosszútávú bérbeadást választják a rövid távú kiadás helyett, az elsősorban a budapesti belvárosi albérletpiacon mérsékelheti az árakat.

Balogh László elmondta, hogy az ingatlanpiaci forgalomban a szokásosnál kevesebb adásvétel miatt visszaesés várható, de ez átmeneti jellegű lesz, és a veszélyhelyzet megszűnése után a piac gyorsan regenerálódhat. „Azok a vevők, eladók és ingatlanközvetítők lesznek ennek az időszaknak a nyertesei, akik felkészülten kísérik figyelemmel a változásokat, és lendületből tudnak bekapcsolódni a piaci élénkülésbe.”


“Minél messzebbre nézel hátra, annál messzebbre látsz előre.”