Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

fotó: Sebestyén László

Lakáshitel-szigorítás: nem igényelnek kevesebben, inkább a 10 éves fix kamatot választják

A szigorítás elsősorban az 5 éves kamatperiódusú hiteleket érinti, ezért inkább a hosszabb időre fixált kamatozású kölcsönöket keresik. Érdemes versenyeztetni a bankok ajánlatait.

A hitelfelvételi szabályok szigorítása ellenére az októberi tapasztalatok alapján nem csökkent a kereslet sem a lakáspiacon, sem a hozzá kapcsolódó jelzáloghitel piacon, írja a Duna House közleményében.

2018. október 1-jétől szigorúbb feltételekkel lehet lakáshitelt igényelni:

  • a fix törlesztőrészletet kevesebb mint 5 évre garantáló lakáshiteleknél a törlesztőrészlet nem lehet magasabb a havi nettó fizetés 25 százalékánál, 400 ezer forintnál magasabb nettó jövedelem esetén pedig a 30 százalékánál,
  • az 5 és 10 évig fix törlesztőrészletű lakáshiteleknél a limit 35 százalék, magasabb jövedelemnél 40 százalék,
  • a 10 évnél hosszabb időre vagy a futamidő végéig rögzített törlesztést nyújtó lakáshiteleknél lehet a törlesztőrészlet a nettó jövedelem 50 százaléka, magasabb jövedelem esetén 60 százaléka.

A szigorítás elsősorban az 5 éves kamatperiódussal hitelt felvenni szándékozók ügyletei esetében jelent változásokat, de a hitelkonstrukció részleteinek módosításával az ügyfelek legnagyobb része problémamentesen jut át a hitelbírálati folyamaton.

Ugyanakkor a Duna House elemzése szerint ennek következtében az 5 éves kamatperiódusú hitelek veszíthetnek a piaci arányukból, és

látványosan nőhet a legalább 10 évig fix kamatozású termékek szerepe.

A hitelügyletek kamatperiódus szerinti megoszlásának idei második negyedéves adatai szerint a legalább 5, de kevesebb mint 10 évre fixált kamatperiódusok a fővárosban voltak a legnépszerűbbek, itt az ügyletek 62 százaléka ebben a konstrukcióban köttetett, Nyugat- Magyarországon 49 százalék, míg Kelet-Magyarországon 61 százalék volt ennek aránya.

Lakáshitelt venne fel? Így szigorítanak a hitelfelvételi szabályokon

Borítókép: Sebestyén László

Oszd meg!