Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Lakáshitelt venne fel? Így szigorítanak a hitelfelvételi szabályokon

Csökkentenék a lakáshitelpiac kockázatait, októbertől lép életbe az új szabályozás.

Már a nyáron ismertté vált, hogy szigorítani fognak a lakáshitelezésen, augusztus végén pedig meg is jelent az erről szóló rendelet. A Bankráció.hu szakértője, Trencsán Erika összeszedte a legfontosabb változásokat:

  • a fix törlesztőrészletet kevesebb mint 5 évre garantáló lakáshiteleknél a törlesztőrészlet nem lehet magasabb a havi nettó fizetés 25 százalékánál, 400 ezer forintnál magasabb nettó jövedelem esetén pedig a 30 százalékánál,
  • az 5 és 10 évig fix törlesztőrészletű lakáshiteleknél a limit 35 százalék, magasabb jövedelemnél 40 százalék,
  • a 10 évnél hosszabb időre vagy a futamidő végéig rögzített törlesztést nyújtó lakáshiteleknél lehet a törlesztőrészlet a nettó jövedelem 50 százaléka, magasabb jövedelem esetén 60 százaléka.

Az új szabályok 2018. október 1-jétől lépnek életbe.

Alacsonyabb kockázat, ha megindulnak a kamatok felfelé

Az új szablályok azért jelentenek szigorítást, mert a mostani szabályozás értelmében a garantált fix törlesztőrészlet futamidejétől függetlenül a nettó jöveledele m 50 és 60 százaléka a limit.

A pénzügyi felügyeletnek a változtatással az a célja, hogy

a hosszabb futamidejű, fix kamatozású lakáshitelek felé terelje a fogyasztókat, amiknek alacsonyabb a havi törlesztőrészlete.

Így szeretnék csökkenteni a lakáshitelesek kockázatait, „ugyanis csak ezek nyújtanak védelmet a törlesztőrészletek növekedése ellen, ami bármikor bekövetkezhet, ha a kamatok emelkedésnek indulnak” – fogalmazott Trencsán Erika.

A szakértő azt is hozzátette, hogy a leghosszabb időre, 10 évre vagy a futamidő végéig fix törlesztőrészletű lakáshitelek nem sokkal drágábbak a rizikósabb társaiknál: a Bankráció.hu adatai szerint augusztus végén a 20 éves futamidejű és a teljes időszakra fix törlesztést biztosító 10 millió forintos lakáshitelek közül a legolcsóbbak 6 százalék alatti teljes hiteldíjmutatóval (thm) és havonta kevesebb mint 70 ezer forintos részlettel már elérhetőek.

A fogyasztók az új szabályozástól függetlenül is inkább keresik a biztonságosabb hiteleket, erről itt írtunk korábban.

Inkább fizetjük tovább a hitelek törlesztőit – jó okunk van rá

Oszd meg!