rövid hír

325 millió dollárnyi kriptovalutát loptak el hekkerek

Forbes
2022. február 03. 3 perc olvasás

A szerdai incidens az eddigi negyedik legnagyobb kriptovaluta-támadás.

A Solana és Ethereum blokkláncai közti tranzakciókat bonyolító Wormhole Portal oldala szerda délután jelentette, hogy egy hekkertámadás során 325 millió dollár értékben loptak el tőlük tokeneket, írja a Forbes amerikai oldala.

A kriptotranzakciókkal foglalkozó Wormhole tavaly augusztusban indult és nagyjából egymilliárd dollár értékben tárol tőkét, szerda délután azonban egy lehetséges hekkertámadásról tájékoztatta a felhasználóit, amelynek hatására az oldal lezárt, amíg az ügyet kivizsgálták. Egy órával később az oldal igazolta a támadást, amelyben 120 ezer tokent loptak el a wrapped ether valutából, amely az ether „csomagolt”, vagyis tokenizált változata. Az ethereum a második legértékesebb kriptovaluta, így az ellopott tokenek értéke nagyjából 325 millió dollár.

A blokklánc-elemzéssel foglalkozó cég, az Elliptic szerint a Wormhole egy, az Ethereum blokkláncba ágyazott üzenetben tízmillió dolláros váltságdíjat ajánlott a támadónak a tokenekért cserébe. A cég azt is hozzátette, hogy a szerdai incidens az eddigi negyedik legnagyobb kriptovaluta-támadás.

A Wormhole pár órával később jelentette, hogy „orvosolták” az oldal sebezhetőségét, valamint azt is hozzátette, hogy nem tudják, ki lehetett az elkövető és azt sem, hogy a felhasználókra miként hat az eset. Nem sokkal a támadás után a blokkláncok biztonságával foglalkozó Certik egyik elemzője elmondta, hogy az eset „fájdalmas valóságként” szolgált a Defi, vagyis a decentralizált pénzügyi tér számára, amely a hasonló támadások ellenére is egyre nagyobb népszerűségnek örvend mind a befektetők, mind a szélesebb kriptoipar résztvevőinek körében.

Bár a Defi csak 2020-ban kapott először nagyobb figyelmet, az Elliptic szerint már több, mint kétmilliárd dollárnyi veszteség érte a cégeket, a hekkertámadásoknak köszönhetően. Az összes Defi token értéke most 192 milliárd dollárra rúg a DeFi Llama oldala szerint. Bár a csúcs decemberben volt, 250 milliárd dollár értékkel, a szélesebb kriptoeladások miatt visszaesett az elmúlt másfél hónapban.

Az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletének elnöke, Gary Gensler többször is elmondta, hogy a Defi sokkal nagyobb kormányzati vizsgálatot érdemel. Több platform elkerüli az olyan hagyományos közvetítőket, mint a központi bank, helyette blokkláncokat és kriptovalutát használnak az üzletek lebonyolításához. Gensler tavaly felszólította a Kongresszust, hogy terjesszék ki hatáskörüket a kriptovaluta-iparág felett, mivel az egyre inkább hasonlít a vadnyugatra.

Már korábban is történtek hasonló esetek, tavaly augusztusban a Poly Network oldalát érte támadás, amelyben több, mint 600 millió dollár értékű kriptovalutát loptak el, bár ezt az esetet sikeresen megoldották és a pénzek visszakerültek az oldalhoz.