Rupert Murdoch // Wikimedia Commons
Pénz

Kikelt a csendes milliárdos: a cancel culture-t és a közösségi médiát szidta

Forbes
2021. január 26. 2 perc olvasás

Távolról sincs vége a karrieremnek – mondta magáról a 89 éves Rupert Murdoch.

Megszólalt az amúgy ritkán nyilatkozó Rupert Murdoch médiamogul, többek közt a Wall Street Journal, a Fox, a The Times tulajdonosa, a Sky alapítója. 20,8 milliárd dolláros vagyonával a Forbes listán 68. helyen lévő Murdoch épp az Australia Day Foundation nonprofit szervezet életműdíját vette át, amikor online videóüzenetben átkozta kicsit a környező világot. A 89 éves Murdoch egy üveg ausztrál bor mellett állva megköszönte a kitüntetést, de elmondta, hogy

a karrierjének „távolról sincs még vége.”

Ha már szót kapott, Murdoch nekiment a „cancel culture-nek”, amelynek lényege, hogy a fősodrú média elhallgattat, figyelmen kívül hagy olyan véleményeket, amelyek nem illeszthetőek bele a mainstreambe.

„Létezik egy modern cenzúra, amely elhallgattatja a párbeszédet, megfojtja a vitákat és meggátolja, hogy az emberek felfedezzék valódi potenciáljukat.

Ez, a szigorúan ránk erőltetett konformitás, amelyet a közösségi média is fűt, gyakorlatilag kényszerzubbony az észszerűségen. Túl sok ember túl hosszú ideig harcolt a szólásszabadságért ahhoz, hogy most elnyomja őket az ortodoxia borzasztó ébredése.”

Exkluzív Floridából: meglátogattuk a világ leggazdagabb magyarját

Murdoch médiabirodalma érdekes helyzete került Trump bukásával. Ugyan csatornái a republikánus elnök egyik fontos támaszának bizonyultak, újabban keresni kezdték az utat, hogyan lehet visszatalálni középre. Próbálják megtartani a konzervatív szavazók figyelmét, akiknek kezd nem tetszeni a Fox mérséklődő hangvétele és inkább a szélsőségesebb Newsmax vagy One America News csatornákra váltottak. A Fox ki is rúgta Chris Stirewalt hírigazgatót, aki messzemenően támogatta Trumpot és a választási csalásról szóló elméleteit.