Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Kiderült: Elon Musk topmilliárdos jóbarátjának egymilliárd dolláros befektetése van a Teslában

A világ tizedik leggazdagabb emberének, Larry Ellisonnak hárommillió Tesla-papírja van, ezzel ő a második legnagyobb magánszemély tulajdonosa az autógyártónak.

Az Oracle-alapító Larry Ellison a második legnagyobb egyéni részvényese a Teslának, hárommillió részvénnyel a kezében – írja a Bloomberg az Amerikai Értékpapírpiaci és Tőzsdefelügyeletnek (SEC) leadott dokumentumokra hivatkozva.

Ez a részvénycsomag 2019. január 7-i záróárfolyamon (334,96 dollár) számolva valamivel több, mint egy milliárd dollárt ér.

Ellison saját befektetési alapján, a Lawrence J. Ellison Revocable Fund-on keresztül tulajdonolja az autógyártó részvényeinek 1,75 százalékát, ezzel ő a második legnagyobb – nyilvánosságra hozott – magánszemély, aki tulajdonos, csak az alapító-vezérigazgató Elon Musknak van nagyobb részesedése, övé a részvények ötöde. A Tesla hivatalosan még nem reagált az Oracle-alapító tulajdonrészéről szóló sajtóhírekre.

A 74 éves Ellison az amerikai Forbes folyamatosan frissülő milliárdos listája szerint a világ tizedik leggazdagabb embere, aki 58,5 milliárd dolláros vagyont épített fel az Oracle alapításával és egyéb befektetéseivel. Nem mellesleg Elon Muskkal a szakmai kapcsolaton túl személyes kapcsolatot is ápol: egy 2018 októberi elemzői beszélgetésen, amikor először beszélt magánbefektetéséről a Teslában, kritizálta a médiát, ahogy Muskról írnak, és közeli barátjának nevezte.

A Teslának azért kellett a dokumentumokat benyújtania a felügyeletnek, mert 2018. decemberben Larry Ellisont a cég igazgatótanácsának tagjává választották. A kinevezése része volt a Tesla vezetőségi frissítésének a 2018. nyári-őszi kálváriáját követően, amikor Elon Muskot egy béna Twitter-poén miatt a befektetők megtévesztése miatt beperelte a tőzsdefelügyelet. A cég és a hatóság végül peren kívül megállapodott egymással: Musknak három évre le kellett mondania elnöki pozíciójáról, 20 millió dolláros bírságot kell fizetnie, valamint a vállalat igazgatóságába be kell választania két független tagot.

Az új elnököt, Robyn Denholmot novemberben nevezték ki, az egyik új igazgatósági tag pedig maga Larry Ellison lett decemberben.

Elon Musk után női elnöke lesz a Teslának

Oszd meg!