rövid hír

Kérdőjelek a nyugdíjemelés körül

Forbes
2021. december 01. 2 perc olvasás

Az elemzők szerint a 3 százalékos inflációhoz kötött emelés már idejétmúlt, ennél sokkal nagyobb lesz jövőre a drágulás – írja a Világgazdaság. 

A lap szerint egyre több jel mutat arra, hogy a megugró infláció miatt a költségvetési törvénybe foglaltnál nagyobb emelést kaphatnak az idősek és a nyugellátásra jogosultak.

A májusban benyújtott költségvetési törvény szerint a nyugdíjemelés meghatározásánál 2022 januárjában 3 százalékos fogyasztóiár-növekedést kell figyelembe venni. Márpedig most biztosra vehető, hogy ennél nagyobb lesz az infláció, a jegybank is legfeljebb 3,8 százalékos szintet vár és azt, hogy tartósan magas szinten ragad az árindex. 

December közepén adja ki az MNB az inflációs jelentését, Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter pedig már korábban utalt rá, ez alapján a kormány módosíthatja a nyugdíjemelést. 

Elemzők szerint a fogyasztói árak emelkedése jövőre is folytatódik. Éppen ezért is merülhet fel, hogy az elmúlt években megszokott 3 százalékos nyugdíjemelés helyett valamennyivel magasabb legyen már a januári emelés is. Eddig ugyanis a kormány év közben visszamenőlegesen, általában novemberben kompenzálta a nyugdíjasokat, ha a költségvetési törvényben meghatározottnál magasabb volt az infláció. Tavaly erre például kétszer került sor, és a vártnál is nagyobb mértékben. 

A Világgazdaság szerint

könnyen elképzelhető, hogy már tavasszal kapnak kompenzációt a nyugdíjasok.

A kormány két legyet üthet egy csapásra: kompenzálhatja az árnövekedést, ami érzékenyen érinti a nyugdíjasokat és kedvezhet egy széles választói csoportnak is az áprilisi választások előtt.  

A lap által megkérdezett elemző azt várja, hogy már januárban 4 százalékra változtatja a kormány az emelést.